IJsland houdt Oranje onder zich dankzij simpele zege

IJsland heeft bij Kazachstan een makkelijke overwinning geboekt: 0-3. Hierdoor komt IJsland naast Groep A-koploper Tsjechië. Ook als Oranje vanavond wint van Turkije, dan kan het de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck niet achterhalen.

Het verzet van Kazachstan werd in de twintigste minuut al gebroken na een fout van doelman Andrey Sidelnikov. Hij leverde de bal zomaar in bij voormalig AZ-speler Johann Berg Gudmundsson, die de 36-jarige Eidur Gudjohnsen in staat stelde de score te openen: 0-1. Nog voor rust verdubbelde Bikir Bjarnason (foto) de marge voor IJsland door een vrije trap van Gylfi Sigurdsson binnen te koppen.

Kazachstan beet in de tweede helft wat meer van zich af, onder meer met een kopbal van Renat Abdulin die tegen de paal belandde, maar ook het slotakkoord was voor IJsland. Bjarnason schoot raak via de rug van Ermek Kuantayev: 0-3.

IJsland, waar Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson in de zeventigste minuut werd gewisseld, komt dankzij de simpele zege naast koploper Tsjechië, dat om 18.00 uur Letland ontvangt. Beide koplopers hebben twaalf punten. Nederland (zes punten) en Turkije (vier punten) volgen op gepaste afstand.