Ierse FIFA-rel krijgt een smeuïg vervolg

Reacties

De Ierse voetbalbond (FAI) heeft via een statement officieel ontkend dat in 2010 spelers van de nationale ploeg geld zouden hebben aangenomen om in een vriendschappelijke interland géén overtredingen op de Argentijnse vedette Lionel Messi te maken.

Ierse FIFA-rel krijgt een smeuïg vervolg

De beschuldigingen van de Argentijnse krant La Nación zijn terug te voeren op de FIFA-rel, die eerder onthuld werd met de Ieren als hoofdrolspelers.

Op 11 augustus 2010 won Argentinië in Dublin met 1-0. Dat duel, na het WK van 2010 in Zuid-Afrika, werd destijds gearrangeerd door Julio Grondona (foto), de inmiddels overleden bondsbestuurder van destijds. De Ieren waren in de maanden daarvoor niet van de partij op het WK omdat zij in de play-offs mede door een veelbesproken handsbal van Thierry Henry ten onder gingen tegen Frankrijk. De aanvaller schotelde met zijn niet bestrafte handsbal ploeggenoot William Gallas een cruciale goal voor.

Eerder gaf bondspreses John Delany al aan dat de Ierse voetbalbond een geldsom had ontvangen als zwijggeld, opdat er geen rechtszaak tegen de FIFA aangespannen zou worden. Naar verluidt ging het destijds om vijf miljoen euro. De FIFA erkende vervolgens dat er een geldbedrag was overgemaakt, maar sprak van een lening die later is omgezet in een gift.

Grondona, die er toentertijd een warme band op nahield met alle FIFA-bobo's en preses Sepp Blatter en in het verleden ook de baas van de financiële commissie van de FIFA, zou het oefenduel gepland hebben om de Ieren nog meer tegemoet te komen. Volgens de Argentijnse krant kon hij evenwel niet op tijd de benodigde verzekeringen voor Messi krijgen. Om te zorgen dat Barcelona hem toch zou afstaan, zou hij overgeschakeld zijn naar Plan B: het betalen van tienduizend dollar (negenduizend euro) per Ierse speler.

Uiteindelijk wonnen de Argentijnen in Dublin met 1-0 door een goal van Ángel di María. Messi deed 58 minuten mee.

Lees hier de volledige verklaring van de Ierse bond. In het statement werd overigens ook nog benadrukt dat er gekeken wordt of juridische stappen noodzakelijk zijn. De bond stelt zich immers niet te herkennen in de berichtgeving en is daar danig ontstemd over.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.