Huntelaar laat met Oranje-productiviteit Wilkes achter zich

Klaas-Jan Huntelaar heeft in het Nederlands elftal slechts 98 minuten nodig per doelpunt. Alleen in de oertijd van Oranje waren spitsen nog effectiever.

Vrijdagavond maakte Huntelaar tegen de Verenigde Staten zijn veertigste en 41ste goal in Oranje. Bijna was het zelfs drie keer raak voor de 31-jarige spits, maar Memphis Depay veranderde in de 53ste minuut zijn schot van richting en kreeg zo het derde doelpunt van Nederland op zijn naam.

Daarmee was Huntelaar een lichtpuntje in het met 4-3 verloren oefenduel. Door zijn dubbelslag zijn de cijfers van de aanvaller in Oranje nog indrukwekkender geworden. Hij staat op 41 doelpunten - alleen Robin van Persie maakte er met 49 treffers nog meer - in 72 interlands, maar dat vertelt niet het hele verhaal. Huntelaar maakte namelijk maar in twintig wedstrijden voor het Nederlands elftal de negentig minuten vol.

In totaal speelde de doelpuntmachine 4034 minuten in Oranje. De Schalke 04-speler heeft dus slechts 98 minuten nodig per doelpunt. Van de spelers die minimaal twintig keer scoorden voor het Nederlands elftal was alleen Beb Bakhuys, die tussen 1928 en 1937 28 goals maakte in 23 interlands, nog effectiever dan Huntelaar. Faas Wilkes (1940-1959) en Kick Smit (1934-1946) volgen op korte afstand met respectievelijk 99 en honderd minuten per treffer.

Cruijff
Van de spelers die slechts actief waren voor Oranje na de invoering van het betaalde voetbal in 1954 komt niemand in de buurt van de prestatie van Huntelaar. Johan Cruijff en Ruud van Nistelrooij hadden bijvoorbeeld 130 minuten nodig per Oranje-goal, terwijl Van Persie en Patrick Kluivert op een moyenne van één goal per 145 minuten zitten.