Hull voorkomt na rust bekerstunt Sheffield

Sheffield United was dicht bij een enorme stunt op Wembley. De nummer elf van de League One werd met moeite opzij gezet door Hull City en liep daardoor de FA Cup-finale mis. In Londen bleek de nummer dertien van de Premier League uiteindelijk te sterk: 5-3.

Daarmee liet Sheffield United de kans op een zeer unieke prestatie liggen. De laatste keer dat een ploeg uit de derde divisie van Engeland de eindstrijd in het oudste bekertoernooi ter wereld haalde was in 1901. Toen plaatste Tottenham Hotspur zich voor de finale. Saillant detail: Sheffield United was destijds de tegenstander.

John Brayford (rechts) viert feest met Stefan Scougall nadat hij Sheffield opnieuw op voorsprong heeft gezet.

De Londenaren waren dat jaar te sterk voor The Blades. In die periode speelde Sheffield op het hoogste niveau en Tottenham op het derde. Overigens heeft Sheffield United een rijke historie in de FA Cup. Twee keer was Sheffield verliezend finalist en vier keer veroverde de club de Engelse voetbalbeker.

Zover komt het dit seizoen niet. Waar United, dat speelt in het oudste stadion van Engeland (Bramall Lane, 1855), in voorgaande ronden nog Nottingham Forrest, Fulham en Aston Villa uit de beker knikkerde, bleek de halve finale het eindstation voor het elftal van manager Nigel Clough.

En dat terwijl Sheffield tot twee keer toe op voorsprong kwam. Namens The Blades opende Jose Baxter na negentien minuten de score, terwijl Stefan Scougall vlak voor de rust de 2-1 voor zijn rekening nam. Tussendoor zorgde Yannick Sagbo voor de gelijkmaker namens Hull City.

Na de onderbreking was het over en sluiten voor Sheffield United. In een tijdsbestek van twintig minuten werd de achterstand omgebogen in een riante 4-2 voorsprong. Voor The Tigers waren Matty Fryatt (hoofdfoto), Tom Huddlestone en Stephen Quinn de doelpuntenmakers. Namens Sheffield bracht Jamie Murphy in de slofase nog even de spanning terug, maar het slotakkoord was voor David Meyler, die in de extra tijd de eindstand bepaalde: 5-3.

Door de overwinning plaatst Hull City zich voor de finale van de 133ste editie van de FA Cup. Op zaterdag 17 mei neemt de ploeg van manager Steve Bruce het op tegen Arsenal, dat in de halve finale sterk was voor titelverdediger Wigan Atheltic.