Hoofdrollen Robben en Bruggink op laatste speeldag

Aan de hand van Arjen Robben heeft Bayern München de competitie in stijl afgesloten. Onderin handhaafde Hannover 96 zich knap, met Arnold Brugggink in een hoofdrol.

Hertha BSC-Bayern München 1-3Bayern München heeft de competitie in stijl afgesloten. De ploeg van trainer Louis van Gaal won op bezoek bij het reeds gedegradeerde Hertha BSC en is nu officieel kampioen van Duitsland. De Zuid-Duitsers kwamen snel op voorsprong door een treffer van Ivica Olic, maar de thuisploeg kwam een kwartier na rust op gelijke hoogte door Ramos.

Toch slaagde Hertha er voor de zestiende opeenvolgende keer niet in een thuisduel winnend af te sluiten. Arjen Robben nam zijn ploeg weer eens op sleeptouw. Een kwartier voor tijd bekroonde de Nederlander een mooie tegenaanval met een diagonaal schot. Even later stond Robben na een schot van Contento precies op de goede plek om de rebound te verzilveren.

Werder Bremen-Hamburger SV 1-1Voor Hamburger SV bleef het Wunder am Weser uit. De Noord-Duiters van interim-trainer Ricardo Moniz, met Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy in de basis en Eljero Elia op de bank, grepen met de remise overal naast en blijven komend seizoen verstoken van Europees voetbal. Werder heeft zich met het punt en daardoor de derde plaats in de eindklassering verzekerd van deelname aan de voorronde van de Champions League.

De bezoekers begonnen nog aardig aan het duel. Ruud van Nistelrooy was binnen tien minuten dicht bij een treffer, maar zijn knappe kopbal zeilde voorlangs. Aan de andere kant was Claudio Pizarro met een bal op de paal vlak voor rust bijna trefzeker. Het waren de spaarzame hoogtepunten van een slechte eerste helft.

Na rust trok Werder Bremen het initiatief meer en meer naar zich toe. Dat kwam een kwartier na rust tot uiting in de score. Pizarro tikte een prima voorzet van rechtsback Clemens Fritz bij de eerste paal binnen. Voor de Peruviaan was het zijn 133ste treffer in de Bundesliga. Maar waar het tweede doelpunt van Bremen uitbleef, was het geheel onverwacht ineens aan de andere kant prijs. Ruud van Nistelrooy schoot kiezelhard raak. Daarbij bleef het wat goals betreft, zodat het seizoen voor HSV in mineur eindigde. Borussia Mönchengladbach-Bayer Leverkusen 1-1Leverkusen stond vierde en bleef vierde. Daar bracht de remise tegen het reeds uitgespeelde Mönchengladbach geen verandering in. De gasten bereikten de rust nog met een voorsprong door een doelpunt van Patrick Helmes, maar zagen de thuisploeg in het tweede bedrijf langszij komen. Roel Brouwers bewees nog maar weer eens zijn waarde door zijn achtste seizoenstreffer aan te laten tekenen en zijn ploeg een verdiend punt te bezorgen.

VfL Bochum-Hannover 96 0-3Hannover 96 heeft het duel met directe concurrent VfL Bochum in de strijd tegen degradatie winnend afgesloten. De ploeg van trainer Mirko Slomka blijft behouden voor de Bundesliga, terwijl Bochum afdaalt naar de Tweede Bundesliga. Bij Hannover was er een hoofdrol voor Arnold Bruggink. De Nederlander begon in de basiself en betaalde dat vertrouwen al in de tiende minuut uit met een knappe volley vanaf elf meter. Nog voor rust besliste Hannover 96 de wedstrijd door doelpunten van Hanke en Pinto. 1899 Hoffenheim-VfB Stuttgart 1-1Stuttgart plaatste zich uiteindelijk ten koste van Hamburger SV voor de laatste beschikbare Europa Leauge-plaats, doordat concurrent HSV op bezoek bij Werder dus niet verder kwam dan een gelijkspel en de ploeg zelf niet verloor van Hoffenheim. De ploeg van trainer Christian Gross speelde eigenlijk de hele wedstrijd minder goed dan Hoffenheim, maar dat had geen gevolgen. Cacau zette Stuttgart op aangeven van Ciprian Marica na een goed kwartier op voorsprong, maar de thuisploeg kwam nog voor rust langszij door een doelpunt van Boris Vukcevic. Daar bleef het bij.

SC Freiburg-Borussia Dortmund 3-1Freiburg sloot het seizoen prima af. Lange tijd was degradatie een reële mogelijkheid, maar door een prima serie is dat gevaar afgewend. Op deze laatste speelronde werd het trouwe thuispubliek nog getrakteerd op een 3-1 winst tegen subtopper Borussia Dortmund. De bezoekers leidden weliswaar bij rust nog met 0-1 (doelpunt Lucas Barrios), maar werden na rust compleet afgetroefd. Een kwartier na rust trok Mohamadou Idrissou de stand gelijk. Het laatste halfuur bewees invaller Demba Cissé zijn waarde met twee prima treffers. Voor Dortmund heeft het verlies geen verstrekkende gevolgen. De ploeg eindigde op een vijfde plaats, waardoor zij zich kan gaan opmaken voor deelname aan de Europa League.

1. FC Nürnberg-1. FC Köln 1-0Nürnberg is veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. Doordat Hannover 96 ruim won bij Bochum, was de eigen winst op Köln niet meer van belang. Andreas Ottl zorgde vlak voor tijd met een afstandsschot voor het enige doelpunt.

FSV Mainz 05-Schalke 04 0-0Mainz tegen Schalke was een wedstrijd tussen twee al uitgespeelde ploegen en dat was te zien. Het zouteloze duel eindigde in een doelpuntloos gelijkspel, waardoor Mainz in de middenmoot eindigde. Schalke kon de tweede plaats niet meer ontgaan, terwijl de titel alleen statistisch gezien nog kon worden behaald. De club uit Gelsenkirchen kan zich gaan opmaken voor deelname aan de Champions League.