Borussia Dortmund heeft zaterdag ondanks een nogal opmerkelijk besluit van de arbitrage het uitduel met Borussia Mönchengladbach gewonnen. Marcel Sabitzer speelde een prominente rol bij BVB, maar werd een hattrick door de neus geboord. RB Leipzig blijft door een eenvoudige zege op VfL Wolfsburg Dortmund voor in de Bundesliga.

Borussia Mönchengladbach
1 - 2
Borussia Dortmund

Voor Dortmund was het bezoek aan Mönchengladbach veel meer dan een tussendoortje bij de clashes met Atlético Madrid in de kwartfinales van de Champions League. BVB verloor woensdag het heenduel in Madrid en over drie dagen is de return in het Signal Iduna Park. Voor Dortmund stond ook de vierde plek op het spel in het Borussia-Park.

Met Ian Maatsen in de basis en Donyell Malen op de bank kwamen de bezoekers, die Sébastien Haller al vroeg geblesseerd zagen uitvallen, binnen het half uur op een 0-2 voorsprong. Sabitzer was in een tijdsbestek van zes minuten twee keer trefzeker. Eerst werd hij diep gestuurd door Nico Schlotterbeck en schoot fraai raak. Daarna benutte de Oostenrijker een penalty na een overtreding van Nathan Ngoumou op Schlotterbeck.

Afgekeurde penalty
Mönchengladbach kwam nog voor de rust terug in de wedstrijd via voormalig Ajacied Maximilian Wöber, die uit een hoekschop raak kopte. Vlak na de start van de tweede helft dacht Dortmund via een tweede benutte penalty van Sabitzer op 1-3 te komen, maar nadat hij raak schoot, kwam de arbitrage opmerkelijk genoeg terug op het besluit om de strafschop toe te kennen. De VAR liet arbiter Florian Badstübner naar het scherm gaan om de eerder beoordeelde tackle van keeper Jonas Omlin op Karim Adeyemi nog eens te bekijken. Badstübner ging mee met de VAR en gaf Mönchengladbach tot verrassing van velen alsnog een vrije trap. Later bleek dat de scheidsrechter nog niet had gefloten toen Sabitzer de strafschop nam.

Kort na het bijzondere tafereel in Mönchengladbach maakte Malen zijn entree bij de bezoekers. Niet lang daarna moest Adeyemi de kleedkamer opzoeken. De aanvaller kreeg zijn tweede gele kaart. De thuisclub ging met een man meer nog op zoek naar de gelijkmaker, maar Dortmund hield stand en blijft dankzij de nipte overwinning in het spoor van RB Leipzig.

RB Leipzig
RB Leipzig
3 - 0
VfL Wolfsburg

RB Leipzig is met Dortmund volop in strijd om de vierde plek in de Bundesliga. Die Roten Bullen kregen zaterdagmiddag VfL Wolfsburg op bezoek. Bij de thuisploeg had Xavi Simons een basisplaats. Na een klein kwartier kwam Leipzig op voorsprong: Dani Olmo schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak. Na ruim een uur viel de 2-0. Op aangeven van Simons werkte Benjamin Sesko de tweede goal van de thuisploeg binnen. Voormalig Vitesse-spits Loïs Openda zorgde met zijn 22ste competitiedoelpunt voor de eindstand: 3-0. Leipzig blijft door de ruime overwinning Dortmund op doelsaldo voor.

FSV Mainz 05
4 - 1
1899 Hoffenheim

FSV Mainz 05 deed met Sepp van den Berg in de basis uitstekende zaken in de strijd om lijfsbehoud in de Bundesliga. Hoffenheim kwam met Wout Weghorst aan de aftrap nog op voorsprong via een treffer van Pavel Kaderabek, maar de thuisclub kwam in de tweede helft sterk terug. Nadat Jonathan Burkardt voor de gelijkmaker tekende, was het ex-PSV'er Phillipp Mwene die Mainz op voorsprong bracht. Brajan Gruda en Karim Onisiwo bepaalden de eindstand op 4-1. Mainz komt door de zege op een punt van het veilige VfL Bochum.

VfL Bochum
VfL Bochum
1 - 1
Heidenheim
Heidenheim

VfL Bochum ontsloeg eerder deze week voormalig Vitesse-trainer Thomas Letsch en maakt het seizoen af met interim-coach Heiko Butscher. De oud-speler en voormalig jeugdtrainer van de club hoopte met een overwinning op FC Heidenheim een grote stap te zetten naar een veilige haven. Heidenheim kwam negen minuten voor tijd op voorsprong via een eigen goal van verdediger Keven Schlotterbeck, maar hij maakte in de extra tijd zijn ongelukkige moment goed door ook voor de gelijkmaker te tekenen.