Hongarije na 44 jaar weer op EK ten koste van Noorwegen

Reacties

Hongarije heeft zich zondagavond ten koste van Noorwegen geplaatst voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Omdat de Noren na het thuisduel ook het treffen in Boedapest verloren (2-1), zijn de Hongaren voor de derde keer en voor het eerst sinds 1972 weer present op een Europees kampioenschap.

Hongarije na 44 jaar weer op EK ten koste van Noorwegen

In Oslo had de ploeg van de Duitser Bernd Storck met 1-0 gewonnen door een treffer van Lászlo Kleinheisler, waardoor de uitgangspositie prima was. Binnen een kwartier kon het thuispubliek nogmaals juichen. Tamás Priskin (foto boven) werd weggestuurd door een fraaie lange bal van Tamás Kádár (ex-Roda JC Kerkrade) en rondde schitterend af. De aanvaller van Slovan Bratislava verschafte zichzelf met een kapbeweging de ruimte om de bal in de bovenhoek te knallen: 1-0.

Ødegaard
De ploeg van bondscoach Per Mathias Høgmo kon daar aanvankelijk maar weinig tegenover zetten. Ook zijn tactische foefje bood geen soelaas. De Noorse bondscoach had immers voor AZ-middenvelder Markus Henriksen in de punt van de aanval gekozen, met in zijn rug steun van het supertalent Martin Ødegaard (16). Tot grote kansen kwamen de Noren evenwel nauwelijks. Tekenend was dat een kopbal van verdediger Even Hovland de grootste mogelijkheid van de eerste helft was. Hij kopte de bal op slag van rust tegen de paal.

De momenteel 39-jarige Gábor Király kan met Hongarije voor een record gaan zorgen op het EK van 2016.
De momenteel 39-jarige Gábor Király kan met Hongarije voor een record gaan zorgen op het EK van 2016.

Na de pauze probeerde Noorwegen het nog wel met invaller Marcus Pedersen, maar ook de voormalige Vitesse-spits kon maar weinig uitrichten. Oud-PSV'er Bálasz Dzsudzsák was met een van richting veranderd schot zelfs nog dicht in de buurt van een treffer, maar de lat voorkwam dat.

Király
En als de Noren in de tweede helft al eens gevaarlijk werden, stond routinier Gábor Király op de goede plek. De 39-jarige doelman, opnieuw in zijn kenmerkende joggingbroek (foto midden), kan mede doordat hij Pedersen van een goal afhield op het komende EK Lothar Matthäus gaan aflossen als oudste speler ooit op een EK-eindronde. Een eigen doelpunt van Henriksen maakte in de slotfase een einde aan alle twijfel, al zorgde diezelfde Noor in een levendige slotfase ook nog voor 2-1. Maar de goal van de AZ-middenvelder was niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Hongarije is door de zege in het tweeluik de 21ste ploeg die zich plaatst voor het eindtoernooi in Frankrijk. Eerder waren de Hongaren van de partij in 1964 (derde) en 1972 (vierde). Dat er in Boedapest een groot feest losbarstte, was gezien het lange wachten op een nieuw eindtoernooi logisch. Sinds het WK van 1986 was Hongarije immers niet meer present op een WK of EK. Voor de Noren zal dat wachten nog wel even langer duren. Het EK van 2000 was de laatste keer dat de Scandinaviërs acte de présence gaven.

De basiself van Hongarije. Ook in Boedapest werden de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdacht middels het dragen van rouwbanden en een minuut stilte.
De basiself van Hongarije. Ook in Boedapest werden de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdacht middels het dragen van rouwbanden en een minuut stilte.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.