Honda helpt Japan op valreep aan kwalificatie voor WK

Japan heeft als eerste de WK-kwalificatiereeks met succes afgerond. Het benodigde punt werd tegen Australië in de laatste minuut veroverd dankzij een benutte strafschop van Keisuke Honda (1-1).

Japan bevestigde dinsdag de status van koploper in Aziatische kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Alberto Zaccheroni liet echter na het veldoverwicht tot uitdrukking te brengen in de score. Onder anderen voormalig VVV'er Honda liet kansen onbenut in Saitama.

In de 81ste minuut kreeg Japan de rekening gepresenteerd voor het missen van kansen. Tommy Oar zag zijn voorzet met enig geluk bij de tweede paal achter keeper Eiji Kawashima in het Japanse doel vallen.

Met Vitesse-aanvaller Mike Havenaar als invaller binnen de lijnen slaagde Japan er nipt in het doelpunt van de middenvelder van FC Utrecht te beantwoorden. Een handsbal van Matt McKay leverde in de laatste minuut een strafschop op die onberispelijk werd ingeschoten door Honda.

Dankzij het gelijkspel is Japan verzekerd van een startbewijs voor het WK in Brazilië. Australië kan het tweede ticket bemachtigen. De ploeg van bondscoach Holger Osieck staat op de tweede plaats met een gelijk aantal punten als Jordanië, dat echter een slechter doelsaldo heeft.

Honda kijkt al uit naar het WK. 'We hebben een veel beter team dan weleer. Wij kunnen in Brazilië verrassen. Japan moet een reuzendoder worden op het WK.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.