Hoffenheim onderstreept kwetsbaarheid Bayern

Bayern München heeft voor de derde keer dit Bundesliga-seizoen punten moeten inleveren. 1899 Hoffenheim bevestigde met het gelijkspel in München zijn status van uitdager (1-1).

'De goede klassering van Hoffenheim is verdiend. We moeten op ons best zijn', zei Carlo Ancelotti voor de wedstrijd van Bayern tegen nummer vier Hoffenheim. De woorden van de Italiaanse trainer werden onderstreept door het wedstrijdverloop in de Allianz Arena.

Na ruim een kwartier moest Bayern zelfs in de achtervolging na een fraaie aanval van Hoffenheim. Nadim Amiri werd onvoldoende aangepakt en kreeg daardoor de gelegenheid terug te leggen op Kerem Demirbay. De middenvelder joeg de bal ongenadig hard langs Bayern-doelman Manuel Neuer.

In de 34ste minuut kwam met dank aan Hoffenheim het antwoord van Bayern. Arjen Robben stond met zijn steekbal op Douglas Costa aan de basis van de gelijkmaker. Na een voorzet van de Braziliaanse aanvaller werkte Steven Zuber de bal achter zijn eigen doelman.

Het was misschien wel tekenend dat Bayern een eigen doelpunt nodig had om een achterstand weg te werken. De Beierse formatie had moeite de defensie van Hoffenheim aan het wankelen te brengen.

Na rust liet Bayern zich van een andere kant zien. Het tempo ging omhoog en Hoffenheim moest zich steeds meer beperken tot het tegenhouden. Dat ging de gasten goed af, want pas na ruim een uur was het alle hens aan dek. Een voorzet van Robben werd met de hak verlengd door Robert Lewandowski, waarna Zuber dit keer wel voor verlossing zorgde.

Ancelotti bracht Thomas Müller en Kingsley Coman voor Arturo Vidal en Robben in de hoop een vergelijkbare ontsnapping te bewerkstelligen als in 2008, toen Luca Toni tegen Hoffenheim op de valreep een nederlaag voorkwam (2-1). Mats Hummels zag de rol van redder in nood sneuvelen door de paal, zoals Müller in de blessuretijd eveneens het aluminium op zijn weg vond.

Door het derde gelijkspel van het seizoen moet Bayern, dat gezien de resultaten dit seizoen een stuk minder oppermachtig is dan de voorgaande seizoenen, er rekening mee houden dat het alleen nog op basis van doelsaldo de koppositie in handen houdt. RB Leipzig kan met een zege zondag tegen FSV Mainz 05 in punten gelijk komen met de Beierse grootmacht. Hoffenheim handhaafde zich met het punt als nummer drie in de Bundesliga.