Dwergendoder Freiburg is veilig in fort Schwarzwald

Reacties

In de tiende speelronde van de Bundesliga krijgt SC Freiburg zaterdag bezoek van VfL Wolfsburg (aftrap 15.30 uur). VI-redacteur Sander Janssen kijkt naar het succes van de gepromoveerde club, die zich in alle anonimiteit in de middenmoot heeft genesteld.

Dwergendoder Freiburg is veilig in fort Schwarzwald

We gaan terug naar 23 mei 2015. Na de verrassende 2-1 thuiszege op kampioen Bayern München stond Freiburg op de veertiende plek en kon het een nieuw seizoen in de Bundesliga al ruiken. Er moest alleen nog een goed resultaat worden geboekt tegen Hannover 96. U raadt het al, dat gebeurde niet. Al in de derde minuut kopte Hiroshi Kiyotake de thuisploeg op 1-0. Lang mocht Freiburg nog hopen, maar toen verdediger Pavel Krmas de bal achter zijn eigen doelman tikte (2-0), was het over en sluiten. Daar veranderde de late aansluitingstreffer van Nils Petersen niets aan.

Na zes seizoenen daalde Freiburg weer af naar de Tweede Bundesliga, terwijl het er juist op leek dat de club na jarenlang heen en weer pendelen stabiel op het hoogste niveau zou spelen. In 2013 werd zelfs in de groepsfase van de Europa League gespeeld. Maar na zes jaar kon Freiburg weer opnieuw beginnen.

Freiburg vocht zich terug en keerde binnen een jaar als kampioen terug in de Bundesliga, klaar voor een nieuwe poging. Die gaat de club een stuk beter af. Terwijl clubs als RB Leipzig, 1. FC Köln en 1899 Hoffenheim verrassend een plek in de topvijf innemen, nestelt Freiburg zich daaronder in de middenmoot. Er wordt dankbaar gebruikgemaakt van de matige prestaties van gevestigde clubs.

Het klassieke Schwarzwald-Stadion van SC Freiburg.
Het klassieke Schwarzwald-Stadion van SC Freiburg.

Opvallend genoeg won Freiburg tot vorige week alleen in het eigen Schwarzwald-Stadion. Thuisoverwinningen werden afgelost met nederlagen buitenshuis, tot in de vorige speelronde met 1-3 werd gewonnen bij Werder Bremen. Freiburg pakt de punten tegen de 'dwergen' van dit seizoen. Zo kreeg hekkensluiter Hamburger SV met 1-0 klop en moest FC Augsburg er een maand later aan geloven (2-1). Zuinige, maar ook uiterst nuttige overwinningen. Tussendoor waren Hertha (2-1), Köln (3-0), Borussia Dortmund (3-1) en Hoffenheim (2-1) te sterk.

Na negen duels vindt Freiburg zichzelf terug op de achtste plaats. Een uitstekende prestatie voor een gepromoveerde ploeg en de beste seizoenstart sinds 2010/11, toen de club zevende stond na negen duels. Dit seizoen hoeft het allemaal niet zo mooi te gaan van trainer Christian Streich. Winnen met 1-0 en drie punten pakken is belangrijker dan prachtvoetbal spelen en er net een puntje uitslepen.

Wolfsburg is zaterdag gewaarschuwd. Fort Schwarzwald is dit seizoen een onneembare vesting gebleken. Nu Freiburg ook buitenshuis begint te winnen, kan het weleens een mooi seizoen worden voor die Breisgau-Brasilianer. (Sander Janssen)

Programma
Hertha BSC 04-11
20:30
Borussia
Mönchengladbach
Bayern München 05-11
15:30
1899 Hoffenheim
Bayer Leverkusen 05-11
15:30
Darmstadt 98
Hamburger SV 05-11
15:30
Borussia Dortmund
FC Ingolstadt 04 05-11
15:30
FC Augsburg
SC Freiburg 05-11
15:30
VfL Wolfsburg
Eintracht Frankfurt 05-11
18:30
1. FC Köln
RB Leipzig 06-11
15:30
FSV Mainz 05
Schalke 04 06-11
17:30
Werder Bremen
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.