'Historisch' WK 2026 gaat aan neus Europa voorbij

Reacties

Europese landen mogen in eerste instantie niet deelnemen aan de bidprocedure voor het WK 2026, mogelijk de eerste mondiale eindronde met veertig of 48 teams. Dat heeft het FIFA Council vrijdag besloten tijdens een vergadering.

'Historisch' WK 2026 gaat aan neus Europa voorbij

De wereldvoetbalbond houdt vast aan het 'rotatiebeleid' tussen continenten. Landen uit de werelddelen waar het WK 2018 (Rusland) of WK 2022 (Qatar) plaatsvindt, mogen niet deelnemen aan de race om het WK 2026 te organiseren. De FIFA behoudt zich wel het recht voor om de bidprocedure open te stellen voor landen uit het continent waar het twee na laatste WK plaatsvond (in dit geval Europa) als ontvangen bids niet voldoen aan de technische of financiële voorwaarden. Overigens benadrukt de FIFA dat meerdere landen het toernooi samen mogen organiseren, waarbij per geval wordt bekeken of het haalbaar is.

De kans bestaat dat het WK 2026 historisch wordt, omdat mogelijk veertig of 48 landen van de partij zullen zijn. Op 9 januari 2017 hakt het FIFA Council deze knoop door. Er liggen vier modellen: vasthouden aan het huidige format van 32 landen, het WK uitbreiden tot veertig landen met acht groepen van vijf landen, de veertig landen-variant maar dan met tien poules van vier én het Gianni Infantino-project om 48 landen uit te nodigen. In dit format vindt er eerst een voorronde plaats met 32 teams. Volgens Infantino staat het FIFA Council positief tegenover uitbreiding.

Awards
9 januari wordt een drukke dag voor de FIFA-bonzen, want 's avonds worden de eerste FIFA Football Awards uitgereikt in Zürich. Doordat de samenwerking met France Football is beëindigd, wordt er niet meer gesproken van de FIFA Gouden Bal. Beide organisaties hebben nu hun eigen verkiezing, die van de wereldvoetbalbond heeft de naam FIFA's Best meegekregen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.