Higdon bezorgt NEC eerste competitiezege in acht maanden

Dankzij twee doelpunten van Michael Higdon heeft NEC voor het eerst sinds twintig wedstrijden weer eens gewonnen in de Eredivisie. SC Heerenveen en Alfred Finnbogason hadden geen antwoord op de dubbelklapper van de uiterst efficiënte Engelsman: 2-1.

Higdon bezorgt NEC eerste competitiezege in acht maanden

NEC smachtte al maanden naar een driepunter in de Eredivisie. De laatste competitiezege dateerde van 22 februari (3-2 bij Willem II), terwijl het thuispubliek de Nijmegenaren voor het laatst zag winnen op 3 februari (2-1 tegen Vitesse). De vorm in het eigen Goffert Stadion was sindsdien ronduit dramatisch te noemen met acht nederlagen en slechts drie gelijke spelen. Bovendien incasseerde NEC dit seizoen op eigen veld al liefst zeventien treffers. Maar uitgerekend tegen de meest gepasseerde defensie van de Eredivisie slaagde spits Alfred Finnbogason er voor de eerste keer dit seizoen niet in om te scoren in een competitieduel.

Aanvankelijk had het er alle schijn van dat Heerenveen de lijdensweg van de ploeg van trainer Anton Janssen zou gaan verlengen. Eredivisietopscorer Finnbogason (elf goals) had het vizier echter niet op scherp toen hij in de veertiende minuut alleen voor Kalle Johnsson opdook. Vier minuten later kopte Kenny Otigba uit een corner van Magnus Wolff Eikrem tegen de lat.

NEC creëerde in het eerste half uur geen enkele noemenswaardige kans, maar kwam in de 33ste minuut toch op voorsprong. In tegenstelling tot Finnbogason vond Higdon bij zijn eerste de beste kans wel het net. Jeffrey Leiwakabessy leverde in de tweede wedstrijd sinds zijn terugkeer in Nijmegen een uitstekende voorzet af. Higdon toonde zich in duel met Arnold Kruiswijk veel sterker en knikte bij de tweede pal onverbiddelijk binnen (foto boven).

Vlak na rust was Finnbogason andermaal in de gelegenheid om voor de negende keer op rij het net te laten bollen in de Eredivisie, maar Rens van Eijden blokkeerde met succes de weg naar het doel. Kort daarna maakte Higdon zijn naam als topscorer van de Schotse Premier League andermaal waar. Ditmaal was hij Otigba, de andere centrumverdediger van Heerenveen, te slim af door bij de tweede paal een uitstekende voorzet van Søren Rieks tegen de touwen te tikken.

De vijfde en zesde Eredivisiegoal van de dertigjarige Higdon bleken voor NEC na nog een hachelijke situatie in de slotfase voldoende voor de eerste zege na twintig opeenvolgende competitiewedstrijden zonder overwinning. Invaller Hakim Ziyech krulde vijf minuten voor tijd via de onderkant van de lat nog een vrije trap langs Johnsson, waarna het nog spannend werd.

NEC kwam zelfs nog goed weg toen Yanic Wildschut, de andere invaller aan Heerenveen-zijde, van dichtbij de bal op de neus van Johnsson kopte. Omdat de broodnodige zege van NEC daarna niet meer in gevaar kwam, dragen de Nijmegenaren de laatste plaats over aan RKC Waalwijk. Heerenveen blijft met vijftien punten negende.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen