Hiddink nieuwe bondscoach, Blind opvolger in 2016

Reacties

Het hing al lang in de lucht en is nu definitief. De KNVB heeft Guus Hiddink aangesteld als nieuwe bondscoach en opvolger van Louis van Gaal. De 67-jarige Hiddink is een contract voor twee jaar overeengekomen met de voetbalbond en moet Oranje naar het EK van 2016 in Frankrijk zien te leiden.

Hiddink nieuwe bondscoach, Blind opvolger in 2016

Van Gaal kondigde eerder al aan na het WK in Brazilië te zullen stoppen als keuzeheer van Oranje. Vervolgens was het een publiek geheim dat Hiddink voor een tweede ambtstermijn zou komen te staan. Het contract van de voormalige coach van onder meer PSV en Real Madrid gaat in op 1 augustus. In die periode zal Hiddink tot en met het toernooi in Frankrijk eindverantwoordelijk zijn voor het A-elftal.

Eerder was Hiddink tussen 1995 en 1998 bondscoach van Oranje. Op het EK van 1996 werd Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk na strafschoppen, terwijl in 1998 de halve finale het einde betekende na penalty's tegen Brazilië. Vervolgens bleek Kroatië in de strijd om de derde stek te sterk. Frank Rijkaard, eerder assistent onder Hiddink, werd zijn opvolger. Zijn tweede ambtstermijn bij Oranje zal zo goed als zeker zijn laatste klus als trainer zijn.

Het eerste obstakel voor Hiddink als bondscoach is het EK-kwalificatieduel met Tsjechië op 9 september. Na het optreden op Tsjechische bodem volgen duels met Kazachstan (thuis) en IJsland (uit). Verder neemt Oranje het in de EK-kwalificatiereeks op tegen Turkije en Letland. Overigens is Hiddink momenteel nog herstellende van een zware knie-operatie.

Blind
Geheel volgens Duits model wordt in die twee jaar Danny Blind zijn assistent. De voormalige verdediger van Ajax zal daarna de rol van bondscoach overnemen en Hiddink zal zich vanaf dat moment bezighouden met strategische zaken. Ook Ruud van Nistelrooy werd toegevoegd aan de technische staf. De benoeming van de keeperstrainer volgt in een later stadium.

Blind was de voorbije twee jaar al de rechterhand van Van Gaal, aan wie hij steeds loyaal was. Zo zouden de twee in november 2011 toetreden tot de directie van Ajax, maar ze zagen daarvan af nadat de rechter hun benoeming als onrechtmatig had beoordeeld omdat rvc-lid Johan Cruijff daarin niet was gekend. In de tien jaar daarvoor vervulde hij ook diverse functies bij Ajax, waaronder die van jeugdtrainer, hoofd opleiding, assistent-trainer, hoofdtrainer en technisch directeur. Ook was hij korte tijd technisch directeur bij Sparta.

Tijdens het EK van 1996 was Blind aanvoerder van het Nederlands elftal, dat toen onder leiding stond van Hiddink. De twee kwamen in opspraak omdat Edgar Davids na de wedstrijd tegen Zwitserland openlijk kritiek op hen had. 'De trainer moet zijn hoofd niet steeds laten hangen naar sommige spelers', was de gekuiste vertaling van wat Davids zei. Na dat EK speelde Blind niet meer in Oranje.

Duits model
De werkwijze om een bondscoach eerst als assistent aan het grote werk te laten wennen is al jaren uitgangspunt van het beleid bij de Duitse voetbalbond. Zo kon huidig bondscoach Joachim Löw zich het vak eigen maken als assistent van Jürgen Klinsmann, en was wereldkampioen Helmut Schön (1974) ooit de rechterhand van zijn voorganger Sepp Herberger (1954).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.