Het wonderbaarlijke verhaal van Ajax-opponent FK Rostov

Reacties

Met FK Rostov treft Ajax in de play-offs van de Champions League een club die in de afgelopen anderhalf jaar drie keer uit de dood is opgestaan. Een portret van de stuntclub uit Rusland.

Het wonderbaarlijke verhaal van Ajax-opponent FK Rostov

Het is december 2014. Het mobieltje van Kurban Berdyev gaat. Telefoon uit Rostov. Of hij het ziet zitten om de derde trainer van het seizoen te worden. Berdyev wil graag weer aan de slag, maar twijfelt. Rostov is op een haar na failliet, de spelers dreigen te staken omdat ze al tijden niet zijn betaald en de club staat stijf onderaan. Wat valt er voor hem te winnen? Uiteindelijk wint zijn hart van het verstand en zegt hij toe. Tegen beter weten in.

Het klikt tussen Berdyev en de al maanden onbetaalde selectie van Rostov. De geboren Turkmeen smeedt een verschrikkelijk vervelende counterploeg, met een fantastische defensie. Als hij in december van 2014 instapt heeft Rostov de slechtste verdediging van Rusland, met 37 tegendoelpunten na zeventien duels. Zeventien wedstrijden later zijn daar slechts veertien bijgekomen, en staat Rostov boven de rode streep.

Kurban Berdyev was van 2001 tot 2013 trainer van Rubin Kazan, dat hij in 2008 naar de eerste landstitel in de clubhistorie leidde.
Kurban Berdyev was van 2001 tot 2013 trainer van Rubin Kazan, dat hij in 2008 naar de eerste landstitel in de clubhistorie leidde.

Rostov is sportief gered, maar lijkt dan alsnog ten onder te gaan. De Russische bond weigert de club een licentie voor het nieuwe seizoen te verlenen, vanwege de enorme schuldenberg en onbetaalde salarissen. Er komt hulp uit onverwachte hoek. Ivan Savvidis, de Russisch-Griekse eigenaar van PAOK Saloniki, voorkomt dat Rostov verdwijnt met een storting in de clubkas.

Daardoor kan Berdyev aan een nieuw seizoen beginnen met Rostov. Opnieuw degradatie ontlopen is het doel en lijkt ook het hoogst haalbare, gezien de transferuitgaven van nul euro. Maar uit het niets ontstaat iets moois in Rostov. De met huurlingen en werkzoekenden samengestelde spelersgroep presteert ver boven verwachting. Na tien duels staat Rostov in de subtop, halverwege het seizoen staat de club zelfs tweede.

Het stugge verdedigende 5-3-2-systeem van Berdyev is het geheim, want geen enkele ploeg krijgt zo weinig doelpunten tegen als Rostov. Van de zeventiende tot de 25ste speeldag houdt Rostov zelfs in alle duels de nul, waardoor de club opstoomt naar de koppositie. Ondertussen blijven de financiële problemen enorm. Salarissen worden nog steeds niet of te laat betaald. De spelers weigeren uit protest aan te treden in het bekertoernooi en de Russische bond legt Rostov een transferverbod op. Net op het moment dat Rostov kopje onder dreigt te gaan, schiet Savvidis weer te hulp.

FK Rostov rekende in de derde voorronde van de Champions League af met Anderlecht. In Brussel werd het 0-2, na een 2-2 gelijkspel in Rusland.
FK Rostov rekende in de derde voorronde van de Champions League af met Anderlecht. In Brussel werd het 0-2, na een 2-2 gelijkspel in Rusland.

Op het veld is Rostov ondertussen onhoudbaar. Zonder ook maar een doelpunt tegen te krijgen winnen de mannen van Berdyev van Zenit Sint-Petersburg, Spartak Moskou en CSKA Moskou. Het wonder van Rostov wordt ook buiten Rusland opgemerkt. Hoe is het mogelijk dat een semi-failliete club zich zonder noemenswaardige versterkingen in een jaar tijd opwerkt van gedoemde degradant tot titelkandidaat? Het is de overtreffende trap van wat Leicester City op hetzelfde moment in Engeland presteert. Zelfs de FIFA is verbijsterd en stuurt voor de zekerheid een paar dopingcontroleurs langs.

In tegenstelling tot de droom van Leicester, spat die van Berdyev en zijn mannen vlak voor de eindstreep uiteen. Terwijl Rostov alle topwedstrijden net had overleefd, maakt een uitduel met Mordovia Saransk een einde aan het mirakel aan de Don. Rostov moet genoegen nemen met de tweede plaats, achter CSKA.

Even dreigt Rostov behalve de titel ook naast Europees voetbal te grijpen. De UEFA was echter mild en legde de club slechts een boete op vanwege de financiële puinhopen, terwijl Europese uitsluiting werd gevreesd. Amsterdam is daardoor de volgende halte op de sprookjestocht van Berdyev en zijn ploeg vol antihelden. Het bereiken van de groepsfase van de Champions League zou voor Rostov de kroon zijn op het meest wonderbaarlijke jaar uit zijn bestaan.

Inmiddels staat trainer Kurban Berdyev, aan de vooravond van zijn vertrek naar Spartak Moskou, FK Rostov alleen nog bij als adviseur tegen Ajax. Dimitri Kirichenko is zijn tijdelijke vervanger.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.