Het mislukte masterplan van de jarige Blatter

Sepp Blatter is jarig! De Zwitser, van 1998 tot 2015 voorzitter van de wereldvoetbalbond (FIFA), is tachtig jaar geworden. Blatter is een van de hoofdrolspelers in het vorige maand verschenen boek Eindspel. Ruim vierhonderd pagina's over de maffiose machtsstructuren binnen de FIFA. Achter de schermen was Blatter bezig met een masterplan. Iets waar heel de wereld van zal opkijken. Een voorproefje:

Het mislukte masterplan van de jarige Blatter

Een unieke onderscheiding moet de ultieme bekroning worden voor zijn jarenlange verdiensten bij de FIFA. Misschien begint u nu heel hard te lachen als we de Nobelprijs opperen. Maar wat Blatter betreft is het bloedserieus. En laten we eerlijk zijn, veel van zijn vrienden op de armere continenten zouden dit niet meer dan normaal vinden. Blatter weet bovendien als geen ander dat alles in deze wereld te koop is.

Terwijl de voetbalbond aan alle kanten onder vuur ligt, is hij bezig met zichzelf. Achteloos reserveert hij 800 duizend euro om aan het Nobel Vredescentrum in Noorwegen te betalen. Voor een unieke samenwerking. Stomverbaasd zijn ze daar in Oslo. Hadden ze nooit aan gedacht. Bedankt Sepp! Tuurlijk accepteren we het geld. Duizend doden voor een WK in Qatar spelen even geen rol. Dit is een buitenkans. Een geschenk uit de hemel.

Normaal moet je vele miljoenen meenemen om je te mogen associëren met de FIFA en het WK. Maar het Nobelcentrum heeft nu met Messi en Ronaldo de duurste en mooiste reclamezuilen ter wereld en krijgt er nog gewoon voor betaald ook. Tuurlijk wil je dan eventjes meewerken aan een wens van Blatter, die zijn enorme videoteam direct opdracht geeft voor het maken van een 52 minuten durende documentaire. De pakkende slogan is er ook al: Handshake for Peace.

Met in de hoofdrol uiteraard de voormalige huwelijkszanger zelf die vanuit een comfortabele fauteuil, met achter hem een portret van Mandela en naast hem een antieke wereldbol, zo losjes mogelijk uitlegt dat de unieke samenwerking 'een instrument is om een betere boodschap uit te dragen naar de wijde wereld.' Vervolgens zien we Arafat handen schudden met Rabin. Reagan met Gorbatsjov. Nixon met Mao. En niet te vergeten Blatter met de paus.

Uiteindelijk kwam de Nobelprijs er niet. Blatter legde op 2 juni 2015, vijf dagen na te zijn herkozen, het FIFA-voorzitterschap neer en werd nadien voor acht jaar geschorst. Later werd die straf door de beroepscommissie teruggebracht tot zes jaar. De reden van de schorsing? Een verdachte betaling, je verwacht het niet...

Eindspel

Eindspel ligt sinds 16 februari in de winkels en is ook online te bestellen in de VI-webshop. Volgens goed gebruik bij de FIFA bevat elk boek een steekpenning, waarmee lezers vanaf 1 maart gratis een extra hoofdstuk over die apotheose kunnen downloaden op www.vi.nl/eindspel.

Bekijk hier al onze video's