Het lot van 1860 München: via rand van afgrond naar Regionalliga

Reacties

In de jaren zestig vierden de fans van 1860 München nog dat hun club kampioen werd en de Duitse beker won, donderdagavond beginnen Die Löwen aan het seizoen in de Regionalliga. En daar mag de verliezend finalist van de Europa Cup II van 1965 zelfs nog blij mee zijn.

Het lot van 1860 München: via rand van afgrond naar Regionalliga

Er was vlak voor de start van het nieuwe seizoen immers lang onduidelijkheid over het voortbestaan van 1860. Pas dinsdagavond laat werd een faillissement afgewend. Na intensieve onderhandelingen bereikte de club eindelijk een akkoord met investeerder Hasan Ismaik (foto) over achterstallige betalingen ter waarde van acht miljoen euro.

Ook zette de Jordaniër zijn handtekening onder een contract met Bayern München, dat de Allianz Arena nu niet langer deelt met 1860. De in grote moeilijkheden verkerende stadgenoot zou nog tot 2025 de jaarlijkse huur voor de in het seizoen 2004/05 in gebruik genomen voetbaltempel moeten ophoesten, maar is daar nu vanaf.

De fans van 1860 München waren woedend dat hun club degradeerde uit de Tweede Bundesliga en moeten nu genoegen nemen met voetbal op het vierde niveau.
De fans van 1860 München waren woedend dat hun club degradeerde uit de Tweede Bundesliga en moeten nu genoegen nemen met voetbal op het vierde niveau.

Voorwaarde was wel dat 1860 in de toekomst niet meer kan terugkeren in de Allianz Arena. Daar ging de club mee akkoord. En dus is het oude Grünwalder Stadion voorlopig weer de thuishaven van 1860, zoals tot 1995 ook het geval was. De capaciteit van dat stadion (12.500 plaatsen) past veel beter bij een club die in de Regionalliga speelt.

Mocht 1860 ooit weer promoveren, dan is uitbreiding van het oude stadion aan de Grünwalder Strasse of het bouwen van een geheel nieuw onderkomen een optie. Momenteel zijn ze in het blauwwitte deel van München allang blij dat hun club blijft bestaan, want dat was na de crisis van de laatste maanden allerminst zeker.

Na de degradatie uit de Tweede Bundesliga stapten directeur Ian Ayre (ex-Liverpool) en voorzitter Peter Cassalette al gauw op. Ook werd al snel duidelijk dat een licentie voor de Derde Liga er niet in zat, doordat Ismaik weigerde op te draaien voor de kosten. De Duitse bond verlangt daarvoor een bedrag van circa vijf miljoen euro, geld dat 1860 niet had.

Ian Ayre was een van de mensen die 1860 München terug naar de top moest loodsen, maar de voormalig Liverpool-directeur is alweer vertrokken.
Ian Ayre was een van de mensen die 1860 München terug naar de top moest loodsen, maar de voormalig Liverpool-directeur is alweer vertrokken.

Ismaik hield zijn geld op zak omdat hij niet tevreden is met hoe men binnen de club de crisis wil oplossen. De Jordaanse zakenman bezit feitelijk zestig procent van de aandelen, maar volgens de Duitse regels mag een eigenaar nooit meer dan 49 procent in bezit hebben zodat de club en haar fans het lot altijd in eigen hand houden.

Via een gang naar de rechter hoopt Ismaik alsnog zijn zin te krijgen. Het kwam hem op kritiek van Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge te staan. 'Het is natuurlijk een probleem als je een club wil leiden op duizenden kilometers afstand, en dan ook nog in de stijl van een dictator. We hebben nu kunnen zien wat er bij 1860 van komt.'

De nieuwe voorzitter Markus Fauser is echter maar al te blij met de financiële steun van Ismaik. Fauser is ervan overtuigd dat 1860 nu op eigen kracht weer een gezonde club kan worden en ziet de toekomst weer positief tegemoet. Wellicht dat de ambities van Ismaik – terugkeren aan de Duitse top – toch nog bewaarheid kunnen worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.