'Het is zijn eigen schuld dat Ziyech op de bank belandde'

Reacties

Trainer Marco van Basten vindt dat Hakim Ziyech zijn rol als bankzitter mede aan zichzelf te wijten heeft. De middenvelder van SC Heerenveen was één van de revelaties van het voorbije Eredivisieseizoen, maar verloor op het einde van de jaargang zijn basisplaats. 'Ik denk dat Hakim hier alleen maar sterker uitkomt.'

'Het is zijn eigen schuld dat Ziyech op de bank belandde'

Doordat de balvirtuoos op 5 april, tegen PSV (3-0 winst), geschorst was, besloot Van Basten het middenveld anders in te vullen. Met dat gewijzigde middenrif, wisten de Friezen alle resterende wedstrijden van het reguliere seizoen overtuigend te winnen. Na de Eindhovenaren moest ook Go Ahead Eagles (2-0), FC Utrecht (4-1) en RKC Waalwijk (3-0) het ontgelden.

'Dat hij op de bank kwam is ook zijn eigen schuld. Door onnodige gele kaarten te pakken (zeven maal, red.) is hij zijn plek kwijtgeraakt. Daar moet hij van leren. Helemaal als hij naar een topclub wil, want daar is de concurrentie nog groter. Hij moet de wedstrijd beter lezen en leren wanneer wel en wanneer niet voor de risicovolle pass te gaan. Hakim moet het nu laten zien. Toen ik achttien was speelde ik al in Oranje', vertelde Van Basten.

Lof
Ondanks de kritiek is de oefenmeester, die volgend seizoen bij AZ onder contract staat, zeer te spreken over de creatieve speler. 'Hakim is goed, heeft een geweldig linkerbeen, beschikt over een goed inzicht en heeft de techniek om snel te handelen, maar moet zich in het positiespel verbeteren. Hakim denkt altijd voorwaarts, maar soms moet de voet op de rem. Risico nemen is goed, maar alleen als de wedstrijd erom vraagt', vervolgt de voormalige wereldvoetballer zijn relaas in het programmablad van Heerenveen.

De Utrechter is tevreden over de doorbraak van verscheidene jeugdspelers. 'Het is een goed seizoen geweest met als grote winst de doorbraak van jonge spelers als Hakim Ziyech, Bilal Basacikoglu, Daley Sinkgraven, Joost van Aken en Kenny Otigba. Aan het begin van het seizoen had ik mijn twijfels of het met al die jonge jongens zou lukken, maar aan het eind van de rit heeft het goed uitgepakt.'

Ziyech maakte in het reguliere seizoen negen doelpunten voor de Friezen. Hij heeft nog een contract tot medio 2015. Heerenveen wil die overeenkomst graag verlengen, maar omdat het daarin weigert een gelimiteerde transfersom op te nemen, zal Ziyech de club waarschijnlijk verlaten. FC Twente, Feyenoord en Ajax schijnen interesse te hebben.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.