Het heroïsche Champions League-seizoen van PSV in cijfers

Reacties

Nu het Europese seizoen van PSV ten einde is, blikt VI.nl cijfermatig terug op het heroïsche Champions League-avontuur van de Eindhovenaren. De kampioen van Nederland was slechts één strafschop verwijderd van de eerste kwartfinaleplaats sinds 2006/07. Destijds versloeg PSV in de achtste finale Arsenal (1-0, 1-1).

Het heroïsche Champions League-seizoen van PSV in cijfers

• PSV speelde dit seizoen acht wedstrijden in de Champions League: drie zeges, drie gelijke spelen (inclusief die van dinsdagavond tegen Atlético Madrid) en twee nederlagen. De doelcijfers van de Eindhovenaren: 8-7.

• Dat was opmerkelijk genoeg ook de uitslag van de penaltyserie tegen Atlético. Van de vorige acht penalty's in reguliere speeltijd had PSV er liefst vier gemist. Met dat penaltysyndroom is nu wel afgerekend: alleen Luciano Narsingh miste, al was die wel fataal.

• Het was de derde keer dat een Nederlandse club in de Champions League een strafschoppenserie afwerkte. Ajax verloor in 1996 de finale van Juventus na penalty's. In 2004/05 won PSV in de CL-kwartfinale van Olympique Lyon.

• Doelman Jeroen Zoet had tegen Atlético een heldenrol door zijn doel in beide duels schoon te houden. Dat zorgde voor een unicum in de Champions League-historie. Nooit eerder draaide een tweeluik uit op penalty's na 210 minuten zonder goals.

Davy Pröpper is na acht wedstrijden nog steeds de man met de meeste kilometers achter zijn naam. De middenvelder van PSV legde volgens de statistieken van de UEFA al 95.282 meter af: bijna honderd kilometer in 750 minuten!

Jeroen Zoet werd tijdens de return tegen Atlético Madrid voor de vierde keer dit CL-seizoen niet gepasseerd.
Jeroen Zoet werd tijdens de return tegen Atlético Madrid voor de vierde keer dit CL-seizoen niet gepasseerd.

• Dat het dinsdagavond 0-0 bleef is een zeldzaamheid. In de voorgaande twaalf Europese duels op Spaanse bodem hielden PSV alleen de nul in 1979 tegen Sporting Gijón (0-0). Verder leverden negen van die wedstrijden minstens twee tegengoals op.

• PSV schreef dit seizoen in totaal dan ook vier clean sheets op zijn naam. De laatste keer dat een Nederlandse club in de Champions League daar in slaagde, was in 2011/12. Ajax kreeg in de groepsduels met Olympique Lyon (2x 0-0) en Dinamo Zagreb (2-0 en 4-0) geen goal tegen.

• In acht duels verzamelde PSV dit CL-seizoen twaalf punten (drie zeges, drie gelijke spelen). Het is de beste Nederlandse prestatie in het miljoenenbal sinds 2006/07. Destijds vlogen de Eindhovenaren er in de kwartfinale uit tegen Liverpool na vier zeges en twee gelijke spelen: veertien punten.

• Tien van die punten verzamelde PSV in het Philips Stadion. De Eindhovenaren bleven ongeslagen op eigen bodem, wat voor het laatst lukte in 2004/05 op weg naar de halve finale. Ajax verloor in 2013/14 ook niet in de drie thuisduels met AC Milan (1-1), Celtic (1-0) en Barcelona (2-1).

Santiago Arias heeft samen met Zenit-middenvelder Javi García de twijfelachtige eer om dit Champions League-seizoen tot dusver de meeste gele kaarten te incasseren: vijf, waarvan twee een rode kaart opleverden in het uitduel met CSKA Moskou. Luuk de Jong volgt hem op de voet met vier gele kaarten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.