Herintreder Stekelenburg herkent Oranje niet meer terug

Reacties

Voor Maarten Stekelenburg komt vrijdag tegen Wit-Rusland mogelijk na bijna vier jaar een einde aan een Oranje-pauze. De doelman van Everton heeft daarbij illustere voorgangers, met John van 't Schip als slechte voorbeeld.

Herintreder Stekelenburg herkent Oranje niet meer terug

Stekelenburg keek onwennig rond toen hij zich de vorige interlandperiode weer mocht melden in het Oranje-kamp. De 34-jarige doelman zag weinig wat hem aan zijn vorige periode bij het Nederlands elftal deed denken. Hij was immers al enige tijd weggeweest. Van de verwachte basis tegen Wit-Rusland speelde hij alleen eerder met Wesley Sneijder en Kevin Strootman samen.

Bondscoach Danny Blind liet donderdag doorschemeren dat Stekelenburg vrijdag tegen Wit-Rusland mogelijk weer onder lat staat bij Oranje. Het zou voor de Everton-goalie een rentree zijn na bijna vier jaar. Op 16 oktober 2012 speelde hij in Roemenië zijn 54ste en tot nu te laatste interland.

Een dergelijke pauze is bijzonder maar niet uniek. In de naoorlogse Oranje-historie heeft Jan Jongbloed een van de langste rustperiode als Oranje-international op zijn naam staan. Na zijn debuut op 26 september 1962 moest de Amsterdamse doelman bijna twaalf jaar wachten op zijn tweede duel onder de Nederlandse lat. Uiteindelijk zwaaide hij in 1978 na de verloren WK-finale tegen Argentinië af.

Op 16 oktober 2012 was Stekelenburg voor het laatst basiskracht bij Oranje. Van dat elftal is alleen Kevin Strootman ook nu vanaf de aftrap van de partij.
Op 16 oktober 2012 was Stekelenburg voor het laatst basiskracht bij Oranje. Van dat elftal is alleen Kevin Strootman ook nu vanaf de aftrap van de partij.

Pim Doesburg heeft ook een grillige interlandloopbaan achter de rug. De Rotterdamse doelman smaakte in 1967 twee keer het genoegen het Oranje-doel te verdedigen om vervolgens pas weer in 1979 een derde interland op zijn naam te krijgen.

In een recenter verleden stond Joop Hiele zes jaar aan de zijlijn. De Feyenoorder kreeg na zijn debuut in 1980 tegen Ierland pas in 1986 weer een kans zich te onderscheiden binnen de lijnen. Ook Jan Wouters moest lang wachten op een tweede kans, die in 1986 en ruim drie jaar na zijn debuut kwam.

De interlandcarrière van John van 't Schip kende een opvallend en onbevredigend einde. In 1995 deed Guus Hiddink een beroep op de vleugelaanvaller, die tweeënhalf jaar eerder ogenschijnlijk tegen Noorwegen zijn laatste interland had gespeeld. Zijn rentree werd een bittere teleurstelling. Na de blamerende 1-0 nederlaag in Wit-Rusland werd hij niet meer opgeroepen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.