Heracles Almelo grijpt historisch Europees ticket in Utrecht

Voor het eerst in de clubhistorie heeft Heracles Almelo zich gekwalificeerd voor Europees voetbal, door een knappe zege bij FC Utrecht: 0-2.

De Europese droom van Heracles werd in de 68ste minuut ineens nieuw leven ingeblazen toen aanvoerder Thomas Bruns de bal na een corner voor zijn voeten kreeg. Zijn inzet werd van richting veranderd door Willem Janssen, waardoor doelman Filip Bednarek kansloos was.

In de eerste helft had Bednarek nog ternauwernood redding gebracht op een vrije trap van Bruns, zoals hij ook een inzet van Wout Weghorst knap keerde. De Poolse doelman toonde opnieuw zijn waarde toen Heracles na de openingstreffer liefst drie grote kansen kreeg om de marge te verdubbelen. Trainer John Stegeman, die wegens aanmerkingen op de leiding was weggestuurd, bekeek het spektakel vanaf de tribune.

Ondanks de kansen voor Heracles leek Utrecht tot de openingstreffer het duel redelijk onder controle te hebben. De Domstedelingen konden geen beroep doen op Bart Ramselaar en traden aan in een 5-3-2-formatie, met aanvoerder Janssen als een van de centrale verdedigers. Janssen leek zijn ploeg ook snel aan een voorsprong te hebben, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Op slag van rust eindigde een fraaie poging van Andreas Ludwig op de kruising. Na een onbeantwoorde penaltyclaim kreeg Sofyan Amrabat in de 52ste minuut de grootste kans op de openingsgoal, maar Bram Castro keerde zijn inzet.

Met Ruud Boymans als stormram opende Utrecht in de slotfase de jacht op de gelijkmaker, die nodig was na het 1-1 gelijkspel in Almelo. Op de tegenaanval greep een andere invaller echter de hoofdrol. Paul Gladon gooide het duel namelijk in het slot: 0-2.

Door de zege in Utrecht gaat Heracles voor het eerst in de clubhistorie Europa in. De Tukkers hebben een ticket voor de voorrondes van de Europa League veroverd.