Hendrix goudhaantje tegen Vitesse met eerste seizoenstreffer

PSV zet de ongeslagen reeks voort en schreef door een late goal van middenvelder Jorrit Hendrix tegen Vitesse (0-1) weer drie punten bij. De regerend landskampioen deed daarmee goede zaken in de jacht op titelprolongatie.

Een sterke openingsfase van de bezoekers uit Eindhoven, die al acht duels ongeslagen waren, leverde meteen het grootste gevaar van de eerste 45 minuten op. Davy Pröpper mocht in het strafschopgebied van Vitesse, de club waarvoor hij in 2010 in de Eredivisie debuteerde, aanleggen voor een schot op doel na voorbereidend werk van Santiago Arias. De knal van de PSV-middenvelder belandde op de rechterpaal.

Vitesse stelde daar enkele schoten op doel tegenover, maar Denis Oliynyk en Valeri Qazaishvili vonden keeper Jeroen Zoet op hun weg; Dominic Solanke schoot na een fraaie lichaamsbeweging via Jeffrey Bruma naast. Ook na rust was de eerste grote mogelijkheid voor PSV. Die kans werd de Eindhovenaren echter ontnomen door Marvelous Nakamba. De Vitesse-middenvelder haalde Arias in het zestienmetergebied onderuit, maar die charge liet arbiter Kevin Blom onbestraft.

Kick
Héctor Moreno was een kwartier voor het laatste fluitsignaal met een kopbal richting de linkerbovenhoek dicht bij de openingstreffer, maar de Mexiaanse verdediger van de regerend landskampioen zag doelman Eloy Room met een uitstekende reflex redding brengen. Die uiterste krachtsinspanning gaf de thuisploeg een kick, want in de minuten die volgden hadden de Arnhemmers via Maikel van der Werff (schot van dichtbij tegen de arm van Bruma) of invaller Milot Rashica (enorme misser alleen voor het doel van Zoet) aan een goal moeten komen.

Die bleef echter uit, waardoor beide ploegen leken af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Daar stak PSV-middenvelder Jorrit Hendrix kort voor het sluiten van de markt een stokje voor. De twintigjarige controleur snelde naar voren bij een razendsnelle counter van de bezoekers en schoot de 0-1 binnen in de negentigste minuut. Met zijn eerste treffer van het seizoen tekende hij voor de eindstand.

Daardoor neemt PSV - nu 34 punten - de tweede positie tijdelijk over van Feyenoord, dat 32 punten heeft. De Rotterdammers nemen het zondagmiddag (14.30 uur) in De Kuip op tegen Heracles Almelo. Vitesse blijft door de late nederlaag steken op 24 punten.