Hekkensluiter wint van Barcelona

Rayo Vallecano heeft nieuw leven geblazen in de crisis van Barcelona. De hekkensluiter in de Primera Division versloeg verrassend de Catalaanse ploeg. Ook andere titelkandidaten als Valencia, Celta de Vigo en Athletic de Bilbao leden puntenverlies.

Barcelona werd in de eerste helft verrassend genoeg onder druk gezet. De ploeg van Carles Rexach was in de eerste helft veroordeeld tot de counter, die met Patrick Kluivert, Rivaldo en Javier Saviola voldoende dreiging had. Elvir Bolic opende desalniettemin met een schitterend schot de score namens Rayo Vallecano, dat in de Primera Division de laatste plaats inneemt. Barça kwam kort na rust gelijk, met dank aan Imanol Etxberria. De Vallecano-keeper bracht in een poging zijn verdediging te hulp te schieten Xavi in balbezit. De Catalaanse middenvelder weifelde niet en schoot van grote afstand de bal in het verlaten doel. Terwijl Barcelona zich opmaakte voor de jacht op een voorsprong, kreeg de Catalaanse ploeg een nieuwe tegenvaller te incasseren. Met dank aan defensieve onoplettendheid kopte Ramon De Quintana de 2-1 binnen. Deze klap kwam Barça niet te boven.

Real Mallorca heeft een hard einde gemaakt aan de succesreeks van Athletic de Bilbao. Op het eiland ging de ploeg van Jupp Heynkes met 3-0 onderuit. Alberto Luque opende de score. In de tweede helft besliste Vicente Engonga vanaf de strafschopstip het duel. Roberto Losada maakte het Mallorca-feest in blessuretijd compleet. Real Betis Sevilla ontsnapte bij Espanyol aan een nederlaag. Dankzij João Tomás hield Betis een punt over aan het bezoek aan stadion Montjuic. De Portugees maakte twee minuten voor het einde gelijk.

Celta de Vigo kwam op Tenerife niet verder dan 1-1. Het doelpunt van Bino Morim leek lange tijd beslissend, maar ruim een kwartier voor het einde maakte Hénrique Catanha gelijk. Ook Valencia leed onverwacht puntenverlies. Voor het eerst dit seizoen ging de ploeg van Rafael Benitez op eigen veld ten onder. Het openingsdoelpunt van Real Valladolid, Luis García had een strafschop benut, werd ongedaan gemaakt door Mauricio Pellegrino. Nog voor rust namen de gasten via Fernando Sales opnieuw een voorsprong. Ondanks het inbrengen van Salva, Kily González en Pablo Aimar kon Valencia de eerste thuisnederlaag niet voorkomen.

Villarreal kwam tot twee keer toe op achterstand tegen Osasuna, maar even vaak had de ploeg van Victor Muñoz een antwoord. Antonio Guayre maakte beide keren de achterstand ongedaan. Olivera had met twee doelpunten een belangrijke bijdrage aan 4-2 zege van Sevilla op Real Zaragoza.