Heerenveen bedwingt vormcrisis met ouderwetse stormloop

Een ontketend SC Heerenveen heeft op een eigen veld een achterstand omgebogen in een zege. Willem II werd na rust omvergeblazen in de Friese storm (3-1).

Willem II was drie maanden geleden ook de tegenstander van Heerenveen toen Foppe de Haan voor het eerst weer op de bank zat bij de Friezen na het vertrek van Dwight Lodeweges. Destijds werd het 2-2 in Tilburg in een open duel. Een kleine opleving kwam er ook van Heerenveen. Inmiddels leek het elftal echter weer terug bij af, met nederlagen in vier van de laatste vijf officiële duels.

Ondanks het gemis van de geschorste Joey van den Berg en de geblesseerde Jerry St. Juste waren er voor De Haan geen excuses tegen Willem II. Bovendien was met Stijn Wuytens een belangrijk wapen van de Tilburgers aan AZ verkocht. De linkspoot stond met zijn spelhervattingen aan de basis van vele doelpunten van de Tricolores.

Wuytens werd in Friesland vervangen door Robbie Haemhouts. En met een beetje geluk had de Belg zijn nieuwe rol met een goal kunnen bekronen, zeker een pegel van afstand ging maar rakelings naast. Willem II stond toen al op voorsprong door een rake penalty van Nick van der Velden, die hij zelf versierde na een meterslange worsteling met Stefano Marzo. Ook Erik Falkenburg had van dichtbij moeten scoren voor het in de eerste helft veel sterkere Willem II, maar de middenvelder schoot vrij voor Erwin Mulder erg slap in.

Willem II viert de rake penalty waarmee Nick van der Velden de Tilburgers op voorsprong zet (0-1).

De Haan greep in de rust in door Mitchell Te Vrede en Lucas Bijker te vervangen door Morten Thorsby en Kenny Otigba. Met veel enthousiasme begonnen de Friezen aan de tweede helft, waarbij de druk op het Tilburgse doel langzaam toenam. En in het laatste kwart van de wedstrijd bezweek Willem II, nadat het lang op koers had gelegen voor zijn tweede uitzege.

De Tilburgers betaalden de tol voor hun gemiste kansen toen Arber Zeneli met een doffe knal zijn eerste Heerenveen-goal maakte (1-1). Otigba werkte even later een corner van Sam Larsson tegen de touwen, waarna laatstgenoemde zelf met een afgemeten vrije trap de eindstand op het bord zette (3-1). Ook Marzo was na goed voorbereidend werk van Henk Veerman met een lobje nog dichtbij een Friese treffer.

Heerenveen staat door de zege op de tiende plek in de Eredivisie, Willem II (veertiende) moet na zijn tweede uitnederlaag op rij oppassen.