Eisenga kan beginnen bij SC Heerenveen

Reacties

Luuc Eisenga start vanaf 1 februari als algemeen directeur van SC Heerenveen. De ondernemingsraad van de Friezen is akkoord gegaan met zijn voordracht. De OR steunt ook de structuurwijziging die de formateurs Egbert van Hes en Sjoerd Feenstra door willen voeren.

Eisenga kan beginnen bij SC Heerenveen

Van de zo zwaar bekritiseerde structuur met een one tier board (directie plus rvc inéén) wordt afscheid genomen. SC Heerenveen keert terug naar een statutaire directie met daarboven een raad van commissarissen. Eisenga is de enige directeur, hij geeft straks leiding aan drie managers. Danny Steenstra houdt zijn functie als financieel manager, een commercieel manager wordt nog gezocht en Hans Vonk blijft in elk geval tot het eind van het seizoen technisch manager.

Eisenga, voormalig directeur van de belangenvereniging voor profwielerploegen (AIGCP), zal gelijk zijn kwaliteiten als bestuurder kunnen tonen als het straks op de definitieve benoeming van een technisch manager aan komt. Want eerder stelden zowel het stichtingsbestuur (hoogste orgaan van de club) als het personeel en de OSSH (sponsorclub) dat alle zeven leden van de one tier board het veld dienden te ruimen. Dus ook Hans Vonk (foto), van wie het contract na dit seizoen ook afloopt.

De clubiconen Foppe de Haan en Riemer van der Velde, de erevoorzitter is op technisch vlak nog zeer invloedrijk, zien Vonk echter het liefst blijven.

Eisenga lijkt daarom bij zijn aantreden direct in een spagaat te zitten. De nieuwe directeur moet volgens de formateurs echter de ruimte worden geboden zijn eigen beslissingen te nemen. Feenstra en Van Hes willen ervoor zorgen dat Eisenga in de rug wordt gedekt door een 'stevige rvc'. De kandidaten zijn er inmiddels, maar de formateurs verwachten de installering van dat orgaan niet eerder dan februari/maart.

Ook het stichtingsbestuur zal waarschijnlijk op de schop gaan. Het orgaan houdt dezelfde verantwoordelijkheden als nu, maar het is niet waarschijnlijk dat een samenstelling met tien leden, afkomstig uit alle geledingen van de club, gehandhaafd blijft. Met een nieuwe directie, rvc en een vernieuwd stichtingsbestuur hoopt SC Heerenveen na jaren van hevige bestuurlijke onrust en commerciële schade – de Friezen verloren alleen al vorig jaar 1,7 miljoen euro aan sponsoropbrengsten – eindelijk in rustig vaarwater te komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.