Hectische minuut bezorgt NEC kostbare zege op Roda

NEC heeft zeer goede zaken gedaan in de strijd om deelname aan de play-offs om een UEFA Cup-ticket. In Kerkrade won de ploeg van coach Mario Been met 2-0. Een hectische minuut met een doelpunt en een rode kaart gaf de doorslag.

Roda en NEC hadden lang nodig om op gang te komen. Yeanvion Yulu-Matondo schoot na een kwartier een keer gevaarlijk op het doel van Gábor Babos, maar dat was het dan ook wel wat het eerste half uur betrof. Voor Yulu-Matondo was het overigens meteen zijn laatste actie van de wedstrijd, want de spits moest zich laten vervangen met een hamstringblessure.

NEC kreeg na het aftastende begin wat meer grip op de wedstrijd. Jhonny van Beukering opende in de 32ste minuut de score door raak te koppen uit een hoekschop. Dat de spits daarbij duwde was voor scheidsrechter Pol van Boekel geen reden de treffer af te keuren.

Een minuut later nam de arbiter opnieuw een discutabele beslissing. In een duel om de bal zwaaide Cheik Tioté met een arm in het gezicht van Lorenzo Davids. Van Boekel bestrafte de Roda-middenvelder met een rode kaart. In het tumult dat vervolgens ontstond werd coach Raymond Atteveld naar de tribune gestuurd.

De hectische minuut vormde feitelijk de beslissing van de wedstrijd. Met tien man slaagde Roda er niet in er nog een echte wedstrijd van te maken. NEC had het duel al vroegtijdig kunnen beslissen, maar verkeerde keuzes zorgden ervoor dat de Nijmegenaren het onnodig spannend hielden.

Jeremain Lens (foto boven) maakte in de 68ste minuut aan alle onzekerheid een einde. De rechterspits kapte de bal voor zijn linkervoet en schoot raak in de korte hoek: 0-2. NEC stijgt door de winst naar de negende plaats met 43 punten uit 32 wedstrijden. Roda zag de voorsprong op de concurrent slinken tot één punt.