Hayatou: van de regen in de drup

Reacties

Na het vertrek van Sepp Blatter zit de FIFA alweer opgescheept met de volgende dubieuze leider: Issa Hayatou. De 69-jarige Kameroener begon in 1974 zijn loopbaan als voetbalbobo. Dertien jaar later werd hij voorzitter van de Afrikaanse voetbalconfederatie CAF. Anno 2015 bekleedt hij die rol nog altijd.

Hayatou: van de regen in de drup

Hayatou deed al eens een greep naar de macht bij de FIFA. Dat was in 2002. Maar hij verloor de verkiezingen kansloos van Blatter: 139-56. De Afrikaan kwam vervolgens in het nauw toen onderzoeksjournalist Andrew Jennings onthulde dat hij 100 duizend Zwitserse francs smeergeld had geaccepteerd van een marketingbedrijf ISL. Hayatou ontkende. Het geld was niet naar hem gegaan, maar naar de CAF.

Het Internationaal Olympisch Comite (IOC), waar Hayatou eveneens bestuurslid is, gaf hem vanwege de ISL-affaire een reprimande. Na onderzoek kreeg Hayatou de gele kaart. Hij mocht wel aanblijven als IOC-bestuurder, aangezien hij het geld ontving voordat hij begon bij het olympisch comite. Uit het vonnis bleek dat Hayatou had verklaard dat hij het geld had gebruikt voor een jubileum van het CAF en dat cash betalingen in die tijd heel gebruikelijk waren. In tegenstelling tot het IOC legde de FIFA geen sanctie op.

Later werd Hayatou nog eens in verband gebracht met smeergeld. De Sunday Times beschuldigde hem van het ontvangen van 1,5 miljoen dollar omkoopgeld voor een stem op een WK in Qatar. Hayatou ontkende. Bewijzen dat hij dit geld heeft ontvangen zijn er (nog) niet.

Niet voor niets zei vanmiddag uitgerekend IOC-president Thomas Bach dat het tijd wordt voor een FIFA-voorzitter van buitenaf. 'Genoeg is genoeg.' Aangezien volgens de FIFA-statuten de langstzittende vice-voorzitter het stokje moet overnemen indien de president wegvalt, zit de voetbalwereld nu opgescheept met Hayatou.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.