Hattrick Fabregas bij absentie Messi, Abidal is terug

Barcelona heeft in eigen huis geen enkele moeite gekend met Real Mallorca. Bij afwezigheid van Lionel Messi waren Cesc Fabregas en Alexis Sànchez de grote mannen bij de Spaanse koploper (5-0). Misschien nog wel mooier dan de klinkende overwinning was de rentree van Éric Abidal.

Met spelers als Marc Bartra, Martín Montoya, Thiago en Cristian Tello in de basis besloot trainer Tito Vilanova niet al zijn sterspelers te gebruiken voor het duel met Real Mallorca. Zijn grootste ster had hij sowieso niet kunnen gebruiken; Lionel Messi zat niet bij de wedstrijdselectie door zijn hamstringblessure. Daarmee behoorde hij voor het eerst sinds november 2012 niet bij de eerste achttien, toen hij in het bekerduel met Alavés niet hoefde op te draven.

Tegen Real Mallorca liet Barcelona blijken dat de Argentijn niet de enige is die het verschil kan maken. Cesc Fabregas en Alexis Sánchez bewezen dat ook zij de Catalaanse formatie kunnen dragen. Na twintig minuten werden de supporters in Camp Nou op hun wenken bediend toen Fabregas, op aangeven van Sánchez, de openingstreffer produceerde.

Vervolgens ging het hard. Twee minuten na de 1-0 zag Fabregas zijn poging nog worden gestopt door doelman Dudu Aouate, maar was Sánchez er attent bij om de 2-0 te maken. Een kwartier later speelde hetzelfde scenario af; Fabregas maakte de 3-0 op aangeven van Sánchez, terwijl twee minuten later de rollen omgedraaid waren.

Barcelona kon daarmee freewheelend de tweede helft afwerken. Maar al in de eerste minuut van de tweede helft liet de koploper van Spanje blijken niet de rem erop te willen gooien. Na slordig balverlies aan Mallorca-zijde was Fabregas kalm in de zestien en was zijn hattrick een feit: 5-0. Het was zijn eerste drieklapper in competitieverband in zijn professionele carrière. Daarna hield Barcelona zich toch koest. Het grootste applaus kwam ten dele aan een speler die al sinds 26 februari 2012 geen duel meer had gespeeld en in plaats daarvan de wedstrijd van zijn leven vocht tegen kanker: Éric Abidal. De linksback maakte na ruim een jaar aan chemotherapieën en een levertransplantatie zijn rentree in het eerste elftal. Aan de eindstand veranderde niets meer.

Deportivo La Coruña - Real Zaragoza 3-2De thuisploeg stond weken stijf onderaan in de Primera División, maar heeft een flinke inhaalslag gemaakt. Tegen Zaragoza bewees het ook nog eens over de nodige veerkracht te beschikken. Een 1-2 achterstand werd uiteindelijk nog omgeturnd in een 3-2 overwinning. Daarmee gaat Depor onder meer over Mallorca heen. Deportivo heeft nu 26 punten en staat achttiende, Mallorca staat met 24 punten laatste.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.