Hattrick Altidore helpt swingend AZ langs zwak Roda JC

AZ heeft in eigen huis afgetekend van Roda JC weten te winnen. De Alkmaarders hadden geen kind aan de bezoekers uit Kerkrade (4-0). Jozy Altidore was met drie doelpunten en een assist de man van de wedstrijd.

Vorig seizoen had AZ het in eigen huis nog lastig tegen Roda JC en zorgde een direct indraaiende corner van Rasmus Elm voor de beslissing. Dit keer ging AZ, dat met Giliano Wijnaldum in het hart van de defensie speelde, voortvarend van start. Roda JC had weinig in te brengen tegen de druk combinerende Alkmaarders en moest toezien hoe het al snel werd weggetikt.

Jozy Altidore was het eindstation van een combinatie die hij zelf opzette. De Amerikaan kreeg de bal ingespeeld, legde hem achter het standbeen terug op Viktor Elm en werd gelanceerd. Oog in oog met doelman Filip Kurto schoot hij vervolgens koelbloedig binnen. Ook na die openingstreffer bleef AZ aandringen. De manschappen van Gertjan Verbeek namen geen gas terug en beslisten het duel al voor rust.

Na een klein halfuur gaf Altidore de bal hard en laag voor, waarna Erik Falkenburg de bal in kon glijden. Enkele minuten later was het Altidore zelf die opnieuw van zich liet spreken. De spits werd de diepte ingestuurd door Maarten Martens, die hem met een hoge steekbal wist te bereiken. Altidore bleef scherp, nam de bal met de borst aan en volleerde beheerst binnen.

Ruud Brood zag zijn ploeg schutteren en liet zijn onvrede blijken. In de rust wisselde de trainer zowel Tamás Kádár als Robbie Wielaert. Daarmee haalde Brood het hart van zijn defensie eruit en bracht hij Bart Biemans en Danilo binnen de lijnen. Het leverde Roda JC niet veel op. AZ schakelde een tandje terug waardoor de bezoekers wat meer balbezit kregen. AZ-doelman Esteban hoefde echter niet veel werk te verzetten.

Aan de andere kant was de honger naar goals van Altidore nog niet gestild. Na ruim een uur spelen was zijn hattrick compleet. Opnieuw zette de Amerikaan de aanval zelf op. Via een één-tweetje met Adam Maher werd hij vrijgespeeld in het strafschopgebied en zorgde hij voor 4-0. Zo was Altidore, die nu zeven keer heeft gescoord in vijf duels, vandaag bij ieder doelpunt in het Alkmaarse stadion betrokken. AZ staat na vijf competitieduels op acht punten, terwijl Roda JC blijft steken op vier punten. Foto: VI Images