Hasselbaink vergroot degradatiezorgen Sparta in derby

Reacties

Excelsior heeft vrijdag in de stadsderby de degradatiezorgen van Sparta Rotterdam vergroot. Op Het Kasteel toonde Sparta zich hardleers tegen het effectieve Excelsior. Het opstellen van Nigel Hasselbaink bleek een gouden greep van trainer Mitchell van der Gaag (2-3).

Hasselbaink vergroot degradatiezorgen Sparta in derby

De derby was op voorhand al extra beladen, omdat de Rotterdammers binnen een marge van drie punten van elkaar verkeerden. Daarmee verkeerde Sparta voor aanvang net boven en Excelsior net onder de degradatiestreep. Ook de ontmoeting tussen de twee ploegen van eerder dit seizoen (3-2 op Woudestein) voorspelde een mooie avond op Het Kasteel.

Dat werd het uiteindelijk niet voor Sparta, dat nog wel een droomstart kende. Eerst loste Ryan Sanusi een waarschuwingsschot, waarna Warner Hahn en Ryan Koolwijk de thuisploeg een handje hielpen bij het verkrijgen van een voorsprong. De doelman taste volledig mis bij een corner, waarop de bal via Loris Brogno en Koolwijk in het doel belandde. Protesten van Excelsior voor mogelijk hinder van Hahn. De gasten kwamen een minuut later goed weg toen Jurgen Mattheij bij het uitverdedigen bijna Sparta nog een doelpunt cadeau deed door de lat te raken.

Even later ontsnapte Hasselbaink, die door Van der Gaag uit de hoge hoed werd getoverd als vervanger van de geblesseerde Luigi Bruins, aan de andere kant aan de aandacht. De kleine aanvaller knikte raak na doorkoppen van Mattheij. Het was het eerste serieuze gevaar van Excelsior. Vervolgens liet Sparta keer op keer ruimte aan de bezoekers in de tegenaanval.

In de laatste minuut voor rust troefde Stanley Elbers eenvoudig Rick Ketting af na een lange bal en de bal onder doelman Roy Kortsmit doorschoof. Vlak na de hervatting stootte Sparta zich aan dezelfde steen, toen Hasselbaink uit de omschakeling zijn tweede achter Kortsmit prikte op aangeven van Fredy. Excelsior bleef gevaarlijk met die strijdwijze: vlak na de derde Excelsior-goal verzuimde Mike van Duinen om in een identieke situatie de voorsprong nog groter te maken.

Stanley Elbers viert zijn doelpunt op slag van rust.
Stanley Elbers viert zijn doelpunt op slag van rust.

Sparta-trainer Alex Pastoor zag zich door de marge van twee goals genoodzaakt om troefkaart Mathias Pogba al een half uur voor tijd in het veld te brengen. De spits dwong Hahn tot een redding met een knappe halve omhaal. Nadat Elbers nog dicht bij zijn tweede was na voorwerk van Hasselbaink, maakte Martin Pusic vier minuten voor tijd de aansluitingstreffer op aangeven van Paco van Moorsel. Voortgestuwd door het wakker geschrokken publiek ontketende Sparta nog een slotoffensief, dat uiteindelijk niks meer opleverde.

Excelsior klimt door de zege uit de degradatiezone en stijgt naar plek vijftien. De Spangenaren, die nu de zestiende plek overnemen van Excelsior, staan wel op een gelijk puntenaantal (28), net als NEC en ADO Den Haag. Sparta speelt in de resterende vijf wedstrijden tegen vier ploegen die ook strijden om lijfsbehoud: Roda JC (uit), ADO Den Haag (thuis) en op de slotdag Go Ahead Eagles (uit).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.