Haarlem, afscheid van een vervallen voetbalmonument

BV Veendam is woensdagmiddag failliet verklaard. Met de Noord-Hollandse club verdwijnt een markante club uit het Nederlandse voetballandschap. VI schetst een portret van de club.

Haarlem, afscheid van een vervallen voetbalmonument

De Haarlemsche Football Club Haarlem was na Sparta Rotterdam de oudste club in het Nederlandse betaalde voetbal. De vereniging werd opgericht op 1 oktober 1889.

In de beginperiode floreerde de club. Mede door de aanwezigheid van de international Kick Smit won het in 1946 de landstitel. Later werd de hoofdtribune van het Haarlem Stadion naar de legendarische aanvaller vernoemd.

Een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis is het UEFA Cup-duel in Moskou in 1982. Na een goal van thuisclub Spartak in de laatste minuut (2-0) brak er paniek uit onder het publiek op de trappen, die door sneeuw en ijs spekglad waren geworden. Volgens de officiële kanalen kwamen zestig mensen om het leven, officieuze bronnen melden 340 doden.

In de jaren negentig had de gemeente plannen Haarlem een stadion te laten delen met aartsrivaal Telstar. De ideeën bleken onhaalbaar en de Roodbroeken behielden hun thuisbasis. De plannen voor een nieuw multifunctioneel stadion (Stadion Oostpoort) aan de rand van de stad werden afgelopen jaar rigoureus van tafel geveegd. Als gevolg van de kredietcrisis kon projectontwikkelaar Fortress niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen en is het project afgeblazen.

De laatste jaren bivakkeerde Haarlem in de marge van het betaald voetbal. Mede door de schuldenlast van bijna twee miljoen euro verdwijnt de club op 25 januari 2010 uit het profvoetbal. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen