Guardado laat verstek gaan bij bizarre start La Liga

De Spaanse competitie kende zaterdag een wel heel opmerkelijke start. Dat Málaga het seizoen begon met een 1-0 zege op Athletic de Bilbao was allerminst opzienbarend, maar de manier waarop wél. Valencia pakte met tien man, en zonder PSV-doelwit Andrés Guardado, in de slotfase een punt bij Europa League-winnaar Sevilla.

Málaga – Athletic de Bilbao 1-0
Zelden zal de openingswedstrijd van de Primera División zo'n verhit einde hebben gekend als die van de jaargang 2014/15. Toen Málaga dankzij twee terechte rode kaarten voor Duda (duwde Iker Muniain omver) en Vitorino Antunes (schop van achteren) met negen man de 1-0 voorsprong over de streep moest trekken, leek Athletic de Bilbao dankzij een rake kopbal van doelman Gorka Iraizoz (foto) langszij te komen. Scheidsrechter Antonio Maheu Lahoz keurde het doelpunt echter af.

Omdat niet duidelijk was waarom dat gebeurde en de Spaanse leidsman kort daarna ook nog weigerde een penalty te geven, verlieten de Baskische bezoekers het veld woedend in de veronderstelling dat ze bestolen waren. Voor Iraizoz was immers eigenlijk een heldenrol weggelegd. Voor rust stopte de 33-jarige doelman ook al een door hemzelf veroorzaakte penalty. Omdat Luis Alberto de rebound vervolgens wel benutte, moest Bilbao genoegen nemen met nul punten.

Sevilla – Valencia 1-1
Dat leek lange tijd ook te gelden voor Valencia. Totdat Los Che in de 88ste minuut alsnog langszij kwamen op bezoek bij Sevilla doordat invaller Lucas Orbán de bal van dichtbij binnenkopte. De club van de nieuwe geldschieter Peter Lim, die Valencia terug wil leiden naar de top van La Liga, had voor rust juist nog een klap te verwerken gekregen toen Aleix Vidal in twee instanties de score opende voor Sevilla.

Toen de debuterende invaller Rodrigo de Paul een minuut nadat hij het veld had betreden al meteen weer naar de kleedkamers moest met een rode kaart, leek een inhaalrace van Valencia juist nog uitgesloten. Die comeback maakte Guardado niet van dichtbij mee. Trainer Ernesto Valverde had de Mexicaan op eigen verzoek buiten de selectie gelaten wegens zijn gesprekken met PSV over een verhuurperiode in Eindhoven.