Grote doorbraak Mkhitaryan dankzij heimwee Jádson

Hij is bij veel voetbalvolgers nog niet zo bekend, maar Henrikh Mkhitaryan is hard op weg om de wereldtop te bestormen. Opvallend is dat de 23-jarige aanvallende middenvelder van Shakhtar Donetsk daarvoor zijn voormalige concurrent Jádson dankbaar moet zijn.

Grote doorbraak Mkhitaryan dankzij heimwee Jádson

Jádson Rodrigues da Silva, zoals de vijfvoudig international van Brazilië voluit heet, was in de periode 2005-11 de grote ster bij Shakhtar. Maar de spelmaker had heimwee en vroeg de clubleiding eind 2011 om een transfer. Ondanks zijn waarde voor de club besloten de Oekraïners hem voor slechts vier miljoen euro te laten vertrekken naar São Paulo en dat bleek een gouden zet.

ControleurDoor het vertrek van Jádson kreeg Mkhitaryan een kans als aanvallende middenvelder, waar hij daarvoor de positie van controleur voor de verdediging bekleedde. Exact een jaar geleden, op 23 oktober 2011, durfde de Roemeense coach van Shakhtar, Mircea Lucescu, het aan om de onomstreden Jádson voortijdig naar de kant te halen tijdens de met 2-1 verloren thuiswedstrijd tegen Metalist Kharkiv. De drie duels daarna moest de vedette op de bank beginnen, waarop Mkhitaryan zijn kans met beide handen aangreep.

Op 19 november van dat jaar mocht Jádson voor het laatst in de basis beginnen tijdens de stadsderby tegen Metallurg Donetsk, de vorige club van de Armeniër, maar halverwege werd hij naar de kant gehaald. Mkhitaryan schoof een linie naar voren en verdiende een strafschop, die uiteindelijk de 2-0 zege inleidde. In de resterende elf competitieduels dat seizoen speelde hij als aanvallende middenvelder en scoorde liefst acht keer, maar zijn prestaties in de huidige jaargang zijn zo mogelijk nóg indrukwekkender.

OnderschatShakhtar startte het seizoen uitstekend met twaalf overwinningen op rij en Mkhitaryan kwam in die reeks tot liefst veertien treffers. Ook maakte hij twee doelpunten thuis tegen FC Nordsjælland in de eerste speelronde van de Champions League (2-0 winst). In Oekraïne en Armenië, waarvoor hij negen keer scoorde in 33 interlands, zijn ze het er dan ook over eens: Mkhitaryan is een van de meest onderschatte spelers ter wereld en blijft niet lang actief voor Donetsk.

Dat terwijl hij tot een jaar geleden nog speelde als defensieve middenvelder. De met heimwee kampende Jádson was echter zo ongelukkig, dat hij daarmee Mkhitaryan de kans gaf op een doorbraak.

TopwedstrijdenDe aanvallende middenvelder moet het nu nog laten zien in topwedstrijden. Tijdens het uitduel met Juventus drie weken geleden (1-1) kreeg hij nog de taak om Andrea Pirlo vooral niet aan opbouwen te laten toekomen, maar misschien beleeft hij dinsdagavond wel zijn internationale doorbraak als titelverdediger Chelsea op bezoek komt bij Shakhtar. Het duel tussen Shakhtar en de formatie uit Londen begint om 20.45 uur. (Arjan van den IJssel) <br /><br /> Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's