Groningen-spits Sørloth geeft IJsland stof tot nadenken

IJsland heeft de eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK-debuut verloren van Noorwegen. FC Groningen-spits Alexander Sørloth besliste het duel met zijn eerste interlandgoal in het voordeel van de thuisblijvers.

De Noren liepen het EK mis door in de play-offs te verliezen van Hongarije. Drie dagen terug was ook Portugal te sterk (3-0), maar IJsland ondervond de kracht van de ploeg van bondscoach Per-Mathias Høgmo. Aanvoerder Stefan Johansen opende de score al na veertig seconden. De bedwingers van Nederland in de EK-kwalifcatie kwamen op gelijke hoogte via Sverrir Ingason. De verdediger kopte via de onderkant van de lat raak uit een corner.

Met AZ-middenvelder Markus Henrisken in de basis liet Noorwegen zich niet van de wijs brengen. De droomstart kreeg een vervolg dankzij een knalharde vrije trap van Pål Andre Helland. Henriksen liet na rust na de score verder uit te breiden. De in de 53ste minuut ingevallen Sørloth deed dat wel. De twintigjarige aanvaller lobde de bal over de IJslandse sluitpost Ingvar Jónsson en maakte in zijn twee interland zo zijn eerste goal voor Noorwegen.

Gylfi Sigurdsson benutte tien minuten voor tijd nog een strafschop (3-2) voor IJsland, maar de gelijkmaker bleef uit voor de EK-ganger. Ook Kolbeinn Sigthórsson bracht als vervanger van Alfred Finnbogason niets extra's meer. De EK-opponent van Portugal, Hongarije en Oostenrijk heeft over vijf dagen tegen Liechtenstein nog één mogelijkheid om de puntjes op de i te zetten. Noorwegen is op 5 juni de laatste tegenstander van België richting het toernooi in Frankrijk.