Groningen meldt zich bovenin door zege bij Heracles Almelo

FC Groningen heeft verdiend met 3-0 gewonnen bij Heracles Almelo. Daardoor vinden de Noorderlingen aansluiting bij de top in de Eredivisie.

In de eerste helft deden Heracles en Groningen niet veel voor elkaar onder, al hadden de bezoekers de betere mogelijkheden. De grootste was vlak voor rust voor de zeventienjarige Richairo Zivkovic, maar na een weifelend optreden van Heracles-doelman Remco Pasveer schoot hij de bal over het lege doel.

Zivkovic bekroonde in de 61ste minuut zijn tweede basisplaats toch met een doelpunt. Een hoge bal van Maikel Kieftenbeld belandde via de rug van Heracles-verdediger Jeroen Veldmate voor de voeten van Zivkovic, die ditmaal wel doeltreffend afrondde. Zes minuten later besliste Filip Kostic de wedstrijd, door via het been van Leon van Dijk raak te schieten. Tjaronn Chery had de Servische linksbuiten daarvoor op fraaie wijze vrijgespeeld in het strafschopgebied.

Met invallers Iliass Bel Hassani en Matthew Amoah probeerde de thuisploeg in de laatste twintig minuten nog de aansluitingstreffer te forceren, maar de bezoekers gooiden het duel defintief in het slot. Pasveer bracht nog knap redding op een fraai afstandsschot van Zivkovic, maar hij was kansloos bij de rebound van Kostic (foto).

Dankzij de 3-0 zege heeft Groningen 22 punten, waarmee het op gelijke hoogte komt met nummer twee FC Twente, dat een duel minder heeft gespeeld. Het elftal van trainer Erwin van de Looi is al zes officiële wedstrijden op rij ongeslagen.

Heracles blijft veertiende. De club uit Almelo presteert dit seizoen overigens opvallend slecht op het eigen kunstgras. In de zes thuiswedstrijden die Heracles dit seizoen speelde, pakte het pas vijf punten. Buitenshuis heeft Heracles uit evenveel duels negen punten uit het vuur gesleept.