Groningen laat Roda drie keer ontsnappen in boeiend duel

FC Groningen gaf in eigen huis drie keer een voorsprong weg tegen Roda JC Kerkrade (3-3), waardoor het de tweede plaats in de Eredivisie misliep.

Trainer Erwin van de Looi van FC Groningen koos ervoor om het zeventienjarige talent Richairo Zivkovic voor het eerst in zijn carrière in de basis te laten starten. De jonge spits scoorde dit seizoen al vier keer als invaller. Roda JC-trainer Ruud Brood verkoos Krisztián Németh boven Frank Demouge, die woensdag tegen PSV in de beker nog basisspeler was.

De thuisploeg nam dankzij uitblinker Filip Kostic (foto boven en onder) al na negen minuten de leiding. De Servische linksbuiten volleerde een afgeslagen voorzet van Stefano Magnasco binnen en liet daarmee Roda-sluitpost Filip Kurto kansloos. Na de sterke openingsfase van Groningen kwam Roda steeds beter in de wedstrijd en in de negentiende minuut leverde dat de gelijkmaker op. Kees Luijckx tikte een vrije trap van Mark-Jan Fledderus binnen.

Daarna ontstond een aantrekkelijke, open wedstrijd, waarin beide ploegen uitgelezen mogelijkheden kregen om de leiding te nemen. In de 53ste minuut sloeg de thuisclub toe toen Németh geblesseerd op het veld lag. Groningen schakelde razendsnel om en speelde Kostić vrij op de linkerflank. Zijn goede voorzet kon simpel afgemaakt worden door Andraz Kirm, die pas twee minuten in het veld stond.

Opnieuw kon Groningen echter niet lang genieten van de voorsprong. Eric Botteghin hield Demouge, die de geblesseerde Németh had vervangen, vast in het strafschopgebied en scheidsrechter Danny Makkelie kon niets anders dan naar de stip wijzen. Fledderus liet zich die buitenkans niet ontnemen en schoot de penalty beheerst binnen.

Een blunder van Roda-doelman Kurto hielp Groningen terug in het zadel. De Poolse keeper liet een voorzet van Magnasco los, waarvan de attente Botteghin optimaal profiteerde door de bal in het lege doel te schieten. Een minuut later kon Zivkovic de wedstrijd definitief in het slot gooien, maar zijn inzet belandde via de vingertoppen van Kurto op de buitenkant van de paal.

Fataal
Die misser werd de thuisploeg in de extra speeltijd fataal. Giliano Wijnaldum maakte geheel onnodig een wilde tackle van achteren op Wiljan Pluim, waardoor scheidsrechter Makkelie opnieuw een penalty gaf. Fledderus koos opnieuw voor de linkerhoek. Ditmaal was Groningen-doelman Marco Bizot in de buurt, maar de 3-3 kon hij niet voorkomen.

Door het gelijkspel klom FC Groningen niet naar de gedeelde tweede plaats in de Eredivisie, maar blijft het zevende staan. Roda, dat al zes competitieduels ongeslagen is, blijft door het gelijkspel negende.