Groningen in noordelijke derby mild voor Heerenveen

Na vijf zeges op rij staat SC Heerenveen weer met beide benen op de grond. In Euroborg verzuimde FC Groningen de Friese formatie zwaarder te straffen voor een matig optreden (3-1).

FC Groningen ging de Derby van het Noorden in als minst efficiënte ploeg in de Eredivisie. Die dubieuze reputatie maakte de ploeg van trainer Robert Maaskant ook waar tegen SC Heerenveen. Met name David Texeira liet zien geen afmaker te zijn als zijn landgenoot en voorganger in Euroborg, Luis Suarez.

De Uruguayaanse aanvaller miste in de eerste helft tot twee keer toe een enorme kans. Voor FC Groningen had dat geen verstrekkende gevolgen, al had het voor de voordelige marge van 2-0 wel de hulp nodig van SC Heerenveen.

In de derde minuut werkte Jukka Raitala in een poging redding te brengen een voorzet van Andraz Krim achter zijn eigen doelman Kristoffer Nordfeldt. De Zweedse goalie kon kort voor rust niet verhinderen dat FC Groningen uit een strafschop op 2-0 kwam.

De penalty volgde op een overtreding van Joey van den Berg op Leandro Bacuna (foto), die zich daarna met succes ontfermde over de buitenkans. De verdediger van SC Heerenveen ageerde tegen de beslissing van scheidsrechter Jan Wegereef, maar mocht zich gelukkig prijzen dat hij voor zijn actie niet zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg.

Met een man minder was de wedstrijd in Euroborg beslist geweest. Maar de 2-0 achterstand bood SC Heerenveen nog enig zicht op een positief resultaat, al gaf het teleurstellende optreden van de Friese formatie vóór rust weinig reden voor optimisme.

AansluitingstrefferDe ploeg van trainer Marco van Basten kwam na rust beter voor de dag, maar FC Groningen was dichter bij een derde doelpunt dan SC Heerenveen bij de aansluitingstreffer. Het gebrek aan slagvaardigheid van de thuisploeg bracht de zege in gevaar.

In zeventigste minuut kwam SC Heerenveen namelijk onverwachts op 2-1. Lukas Marecek, die na achttien minuten was ingevallen voor de geblesseerde Marten de Roon, profiteerde van het overzicht van Filip Djuricic. Er volgde een Fries offensief, dat tot opluchting van FC Groningen geen gelijkmaker opleverde. De Leeuw maakte het feest in 87ste minuut juist groter.

Door het resultaat in Euroborg heeft FC Groningen zich een goede dienst bewezen in de strijd om een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Voor SC Heerenveen is die extra competitie minder vanzelfsprekend. De zevende plaats werd behouden maar staat onder druk na de nederlaag. Groningen heeft de achterstand verkleind tot twee punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.