Groningen begint seizoen voortvarend met zege op NEC

FC Groningen kan terugkijken op een uitstekende eerste wedstrijd van het seizoen. Op bezoek bij NEC won de ploeg van trainer Erwin van de Looi verdiend (1-4).

Voor NEC kon het einde van het afgelopen seizoen niet vroeg genoeg beginnen. De Nijmegenaren eindigden vorig seizoen vijftiende, slechts één plek boven de verplichte deelname aan de nacompetitie. Uit de laatste tien duels werd slechts één punt gepakt; voor trainer Alex Pastoor een goede reden om het huidige seizoen met een frisse ploeg te starten.

Met nieuwelingen als spits Michael Higdon en vleugelspelers Christoph Hemlein en Cihat Celik was in ieder geval de voorhoede flink gerenoveerd. Ook Kalle Johnson, vorig seizoen nog derde doelman, stond in de basis. De Zweed had zich een fijner optreden kunnen wensen, zeker toen hij na tien minuten medeverantwoordelijk was voor de 0-1 achterstand.

Een afstandsschot van Filip Kostic werd weliswaar van richting veranderd, maar het zwakke ingrijpen van Johnson leidde ertoe dat Tjaronn Chery slechts tien minuten nodig had om zijn eerste doelpunt namens FC Groningen te maken. Binnen een half uur stonden de bezoekers zelfs met 0-2 voor. Opnieuw was Chery belangrijk; met een steekbal zette hij Andraz Kirm voor het doel, die Johnson met een stift verschalkte.

Nog voor rust kon NEC wat terug doen. Een uitstekende voorzet van Hemlein werd ingekopt door Foor. Het betekende zijn tweede doelpunt in dienst van de Nijmegenaren. Waar NEC wat hoop kreeg, werd deze al vroeg in de tweede helft weggevaagd. Na slordig balverlies door Rens van Eijden kon Filip Kostic zijn ploeggenoot David Texeira bedienen, die gemakkelijk binnenschoof (1-3).

Daarmee verdween de strijdlust van NEC, dat te kort kwam tegen FC Groningen. Ook na de 1-3 hadden de bezoekers het beste van het spel. Vlak voor tijd werd dat beloond met nog een treffer. De pas zestienjarige Richairo Zivkovic maakte zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht door op aangeven van Kirm knap binnen te koppen.