Groep H: Engeland maakt geen fout en plaatst zich voor WK

Engeland is volgend jaar van de partij tijdens het WK in Brazilië. Dankzij een benauwde thuizege op Polen was de kwalificatie een feit. Oekraïne mag zich opmaken voor de play-offs om een WK-ticket.

Engeland - Polen 2-0
Met nog één wedstrijd te gaan was het duidelijk dat Engeland móést winnen om zich voor het WK te plaatsen, want Oekraïne had slechts één punt minder en ging op bezoek bij hekkensluiter San Marino. Het volgepakte Wembley zag de bezoekers sterk beginnen, want Robert Lewandowski vond in het eerste kwartier tot twee keer toe Joe Hart op zijn weg en Waldemar Sobota stichtte gevaar. Namens Engeland deelden Daniel Sturridge, Andros Townsend en Danny Welbeck speldenprikken uit in de openingsfase.

Het spel golfde op en neer en in de 27ste minuut was Townsend dicht bij 1-0, maar zijn schot belandde buiten bereik van Wojciech Szczesny op de lat. Vier minuten voor rust was het wél raak toen Wayne Rooney (foto) een afgemeten voorzet van Leighton Baines schitterend in de hoek kopte. Kort daarna werd het stil in Londen toen ook Waldemar Sobota scoorde, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

In de tweede helft schoot Sturridge via Artur Jedrzejczyk in het zijnet, maar kreeg ook Lewandowski een goede mogelijkheid. Hart reageerde echter attent op de inzet van de Poolse spits. Rooney was twintig minuten voor tijd dicht bij de beslissing, maar met een knappe redding voorkwam Szczesny dit. De doelman hield het lang spannend, want ook Sturridge hield hij in de slotfase van een treffer af. Het werd echter alsnog 2-0, aangezien Steven Gerrard na goed doorzetten de tweede Engelse treffer van de avond maakte.

Door de overwinning eindigt de ploeg van bondscoach Roy Hodgson bovenaan in Groep H, waardoor WK-kwalificatie een feit is.

San Marino - Oekraïne 0-8
Oekraïne moest zelf sowieso winnen bij San Marino en hopen op een misstap van Engeland en in die eerste opdracht was de ploeg van bondscoach Mikhail Fomenko al binnen twintig minuten bijna geslaagd. Mede dankzij twee treffers van Yevhen Seleznyov stond het in de negentiende minuut al 0-3. In totaal scoorde Oekraïne zelfs acht keer, waarvan Marko Devic er drie voor zijn rekening nam.

San Marino eindigde de wedstrijd overigens met tien man, aangezien Mirko Palazzi in de 57ste minuut met direct rood van het veld werd gestuurd. Aangezien Engeland won bij Polen, moet Oekraïne via de play-offs proberen zich te plaatsen voor het WK.