Groep G: Ibisevic bezorgt Bosnië primeur en Grieken kater

Bosnië-Herzegovina debuteert in Brazilië op het WK. Dankzij een doelpunt van Vedad Ibisevic werd Litouwen verslagen, waardoor Griekenland op de tweede plaats bleef steken en dus in november deelneemt aan de play-offs.

Litouwen - Bosnië-Herzegovina 0-1
De opdracht voor Bosnië-Herzegovina was voorafgaand aan het uitduel met Litouwen duidelijk: bij een zege zou de ploeg van bondscoach Safet Susic zich plaatsen voor het WK van volgend jaar in Brazilië. Voorafgaand aan de laatste speelronde in Groep G had zowel Bosnië als Griekenland 22 punten, maar het doelsaldo van het Balkan-land was veel beter (+23 om +6).

Maar in Kaunas kreeg Bosnië - waar voormalig Jong Oranje-international Haris Medunjanin een basisplaats had - niets cadeau. In de negende minuut hadden de bezoekers weliswaar een uitstekende kans via Miralem Pjanic, maar Litouwen-doelman Giedrius Arlauskis voorkwam een vroege voorsprong van Bosnië. Mindaugas Kalonas kon de thuisploeg in de 25ste minuut op voorsprong zetten.

Hij stuitte echter op Asmir Begovic. Bosnië bleef de bovenliggende partij en startte ook sterk aan de tweede helft met een goede kans voor Ermin Bicakcic en in de 66ste minuut was ook Vedad Ibisevic dicht bij 0-1, maar opnieuw bracht Arlauskis redding. Twee minuten later was het wél raak; op aangeven van Dzeko zorgde Ibisevic voor de verdiende voorsprong van Bosnië.

Het bleek uiteindelijk de enige treffer van de wedstrijd, waardoor Bosnië-Herzegovina zich als winnaar van Groep G plaatst voor het WK in Brazilië.

Griekenland - Liechtenstein 2-0
Het Griekenland van bondscoach Fernando Santos kende een geweldige start, want al na zeven minuten was Dimitris Salpingidis trefzeker na voorbereidend werk van Jose Holebas, maar dat doelpunt kreeg geen snel vervolg. In de 43ste minuut had Salpingidis de voorsprong kunnen verdubbelen, maar hij miste een goede mogelijkheid.

In de 81ste minuut bepaalde Giorgios Karagounis de eindstand op 2-0, maar vanwege de nipte overwinning van Bosnië in Litouwen moet Griekenland volgende maand tijdens de play-offs trachten een WK-ticket te bemachtigen.