Groep G: Bosnië-Herzegovina dicht bij WK, flater van Mucha

Bosnië-Herzegovina is nog maar één overwinning verwijderd van een WK-ticket. Vrijdagavond werd in Zenica geen fout gemaakt, waardoor een zege bij Litouwen dinsdag volstaat voor de groepswinst. Griekenland heeft door een overwinning op Slowakije wél de druk gehouden op de lijstaanvoerder, maar moet hopen op een stunt van Litouwen dinsdag.

Bosnië-Herzegovina-Liechtenstein: 4-1
Omdat Bosnië-Herzegovina voorafgaand aan het duel van vanavond in punten gelijk stond met Griekenland, maar een véél beter doelsaldo had, was de opgave simpel. Er móést gewonnen worden.

Scheidsrechter Richard Liesveld zag hoe met groots gemak aan die vraag werd voldaan. In een tijdsbestek van twaalf minuten liep het thuisland naar een 4-0 voorsprong uit. Edin Dzeko opende met een harde kopbal na 27 minuten de score en zijn openingsgoal kreeg opvolging door treffers van Zvjezdan Misimovic (schot vanaf elf meter) en Vedad Ibisevic (kopbal verre hoek).

In de 39ste minuut sloeg Dzeko (op de foto middelpunt van de feestvreugde) met een droge knal in de korte hoek opnieuw toe. Daardoor liet de spits van Manchester City al zijn tiende (!) goal van de huidige WK-kwalificatiecampagne aantekenen. Zo vervolgen Dzeko en Van Persie de 'wapenwedloop' om de titel topscorer van de WK-kwalificatiereeks. Dzeko staat op dit moment één goal achter op Van Persie die tegen Hongarije drie keer scoorde en zo topscorer aller tijden van Oranje werd. Dzeko heeft evenwel tegen Litouwen de kans nog een gooi te doen naar de eervolle vermelding.

Na rust redde Nicolas Hasler met een intikker namens Liechtenstein de eer. Dat kon omdat de Bosniërs het rustig aan deden. Na die vroege goal in de tweede helft werd er niet meer gescoord.

Omdat Griekenland vanavond in eigen huis won van Slowakije, dat al uitgeschakeld is voor WK-deelname, houdt het de druk op Bosnië-Herzegovina. De doelsaldi zijn +23 (29-6) om +6 (10-4), waardoor een zege bij Litouwen de Bosniërs aan een WK-ticket helpt. De Grieken krijgen dinsdag hekkensluiter Liechtenstein op bezoek.

Griekse vreugde na de eigen goal van Martin Skrtel. Uiterst rechts Georgios Samaras, de oud-spits van SC Heerenveen.

Griekenland-Slowakije 1-0
Door de overwinning van Bosnië-Herzegovina moest Griekenland winnen. Dat gebeurde op een voor Martin Skrtel schlemielige wijze. De verdediger van Liverpool maakte op slag van rust een eigen doelpunt.

Skrtel kon daar evenwel weinig aan doen. De blunder was namelijk van doelman Ján Mucha. Hij wilde de terugspeelbal van Skrtel kunstig aannemen, maar liet de bal op lachwekkende wijze onder zijn voet door het net in rollen. Des te pijnlijker was dat het de enige goal van de wedstrijd bleek.

Door de nipte overwinning hebben Griekenland en Bosnië-Herzegovina allebei 22 punten. De Grieken moeten daarbij dinsdag hopen op een misstap van de rivaal.