Groep F: Noord-Ierland koploper, Dzsudzsák belangrijk

Finland en Griekenland hielden elkaar in balans in Helsinki voor de EK-kwalificatie, terwijl Noord-Ierland won van Faeröer Eilanden. Hongarije hield dankzij Balázs Dzsudzsák een punt over aan het bezoek aan Roemenië.

Finland - Griekenland 1-1
Na de 3-1 uitzege op Faeröer Eilanden is Finland er niet in geslaagd om thuis tegen Griekenland zijn tweede overwinning in de EK-kwalificatie te boeken. In de 24ste minuut opende Nikos Karelis de score namens de bezoekers. De debutant schoot knap binnen uit een voorzet van Andreas Samaris.

De wedstrijd ging op en neer in Helsinki: het thuisland drong aan, terwijl de Grieken gokten op de tegenaanval. Tien minuten na rust kwam Finland op gelijke hoogte via Jarkko Hurme, die op aangeven van invaller Kasper Hämäläinen knap raak volleerde. Ook na de gelijkmaker bleef de wedstrijden op en neer gaan en kregen beide landen kansen op meer, maar 1-1 bleek de eindstand.

Noord-Ierland - Faeröer Eilanden 2-0
Op bezoek bij Noord-Ierland kwam Faeröer Eilanden goed weg met een 2-0 nederlaag, al miste de voetbaldwerg ook nog een strafschop. Gareth McAuley (foto boven) en Kyle Lafferty waren in de zesde en twintigste minuut trefzeker in Belfast, waar de thuisploeg ook nog een handvol goede kansen om zeep hielp.

Negen minuten voor rust kregen de bezoekers een uitgelezen kans om de spanning terug te brengen, maar Fródi Benjaminsen slaagde een niet in een strafschop langs doelman Roy Carroll te schieten. Ondanks een groot overwicht slaagde Noord-Ierland er verder niet meer in te scoren, waardoor het 2-0 bleef op Windsor Park,

Roemenië - Hongarije 1-1
Na de knappe zege op bezoek bij Griekenland vorige maand (0-1) kreeg Roemenië nu bezoek van Hongarije, dat zijn eerste wedstrijd op eigen veld verloor van Noord-Ierland (1-2). Vanaf het eerste fluitsignaal was het thuisland de bovenliggende partij, maar pas op slag van rust leverde dat ook een voorsprong op.

Na een schitterende opening van Lucian Sanmartean, die in de Eredivisie speelde voor FC Utrecht, kon aanvoerder Razvan Rat opstomen aan de linkerkant en de voorzet van de vleugelverdediger bereikte Raul Rusescu en die schoot van dichtbij zijn eerste doelpunt namens Roemenië tegen de touwen. Lang bleef het bij dat ene doelpunt, aangezien beide landen maar weinig kansen creëerden.

In de 82ste minuut kwamen de bezoekers echter vrijwel vanuit het niets op gelijke hoogte dankzij Balázs Dzsudzsák. De ex-PSV'er schoot een vrije trap binnen en kort voor tijd was Nemanja Nikolic nog dicht bij 1-2, maar een overwinning voor Hongarije zou iets te veel van het goede zijn.

Noord-Ierland is na twee wedstrijden koploper in Groep F met zes punten. Finland en Roemenië bezetten met vier punten de tweede en derde plaats. Griekenland en Hongarije hebben één punt, terwijl Faeröer Eilanden puntloos hekkensluiter is.