Groep F: Dortmund beste in memorabel voetbalfeest

In een even bizarre als onvergetelijke Champions League-wedstrijd heeft het al geplaatste Borussia Dortmund dinsdag met 8-4 afgerekend met Legia Warschau. Real Madrid sprong op de bagagedrager van de Duitse topclub mee naar de tweede ronde door het Sporting Lissabon van Bas Dost en Marvin Zeegelaar met 1-2 te verslaan.

Borussia Dortmund - Legia Warschau 8-4
Drie dagen na de door Dortmund gewonnen Bundesliga-kraker tegen Bayern München werd het publiek in het Signal Iduna Park getrakteerd op een historische wedstrijd. De doelpunten vielen als rijpe appelen van de boom tussen de zestiende en 32ste minuut. Zelden zullen er tijdens een wedstrijd op topniveau zeven treffers zijn gevallen in een tijdsbestek van iets meer dan een kwartier. Het bal werd verrassend geopend door Aleksander Prijovic, die fraai raak 'punterde' en daarmee iets losmaakte bij Dortmund.

Het duurde nog zeven minuten eer Shinji Kagawa de balans herstelde, maar daarna was het hek van de dam. De Japanner zorgde na een fraaie aanval een minuut na de gelijkmaker voor de 2-1, waarna Nuri Sahin nog geen 120 seconden dáárna de derde Dortmund-goal liet aantekenen door een rebound te verzilveren. Prijovic bracht de spanning razendsnel terug met zijn tweede doelpunt, waarna Ousmane Dembélé op aangeven van Marco Reus de 4-2 op het bord bracht. Reus, die na een halfjaar blessureleed zijn rentree maakte, zorgde in de 32e (!) minuut zelf voor de 5-2 door raak te schieten.

De eerste 32 minuten konden als volgt worden samengevat: acht schoten, zeven goals en één inzet op de lat, van Prijovic. Nog nooit vielen er zo snel zeven treffers in een Champions League-wedstrijd. Het oude record dateerde uit 2003. Bij AS Monaco - Deportivo La Coruña (8-3) viel treffer nummer zeven 'pas' vlak voor rust.

Dortmund en Legia hielden niet op met scoren. De Poolse club verloor tijdens de eerste speelronde al met 0-6 van de Duitsers.

In de tweede helft ging het voetbalfeest vrolijk verder. Reus maakte er zeven minuten na de hervatting 6-2 van door slim vrij te lopen en koeltjes af te ronden. Dortmund zette hierna alles op alles voor een zevende, achtste en misschien wel negende goal, waardoor er achterin ruimte ontstond. Daarvan profiteerde Michal Kucharczyk.

Het record van meest doelpuntrijke Champions League-wedstrijd (ook AS Monaco - Deportivo La Coruña) leek serieus in gevaar. Toch werd er liefst 24 minuten niet gescoord. Het inbrengen van Pierre-Emerick Aubameyang gaf Dortmund nieuw elan, al kwam de Gabonees zelf niet tot scoren voor de Duitse topclub. Felix Passlack en Reus deden dat wel. De goal van laatstgenoemde leverde uiteindelijk het record op, omdat Nemanja Nikolic tussendoor voor de 7-4 zorgde. Legia werd tijdens de eerste speelronde al met 0-6 geklopt door Dortmund.

Sporting Lissabon - Real Madrid 1-2
Real Madrid hield een fabuleuze statistiek in stand: De Koninklijke strandde nog nooit in de groepsfase van de Champions League en is er ook dit seizoen weer bij in de alles-of-nietsfase van het elitetoernooi. In de eerste helft had Real het beste van het spel, maar moest het voortdurend waakzaam zijn bij counters van de Portugezen, waar Marvin Zeegelaar en Bas Dost in de basis stonden. Cristiano Ronaldo, die tegen de club speelde waar hij in 2002 zijn professionele debuut maakte, kon niet zijn stempel drukken en ook Isco was minder dwingend aanwezig dan afgelopen weekeinde tijdens de met 0-3 gewonnen derby tegen Atlético Madrid. Het was verdediger Raphaël Varane die in de 29ste minuut scoorde nadat hij de bal via Ronaldo wat gelukkig voor zijn voeten kreeg.

In de tweede helft controleerde Real het spel, zonder veel gevaar te stichten. De titelhouder werd in de 64ste minuut in het zadel geholpen door een rode kaart van João Pereira, die vermoedelijk over de schreef ging (televisiebeelden gaven geen uitsluitsel) tijdens een opstootje met onder anderen Mateo Kovacic. Sporting kwam in de tachtigste minuut uit het niets langszij: Adrien Silva zette een strafschop om na een handsbal van Fabio Coentrão. Een bonuspunt kwam er echter niet voor de Portugezen: Karim Benzema kopte de bekerhouder naar de zege, op aangeven van Sergio Ramos. Bij Real viel Marcelo nog uit met een blessure.