Groep E: Polen op WK-koers, Montenegro zit Denen dwars

Polen blijft eenzaam aan kop in Groep E van de WK-kwalificatiereeks na de zege op Roemenië. Montenegro deed wat het moest doen door te winnen van Armenië. Denemarken won ook en is de grootste concurrent in de strijd om de tweede plaats.

Polen - Roemenië 3-1
Wie anders dan Robert Lewandowski nam Polen bij de hand in de wedstrijd tegen Roemenië. De spits van Bayern München bezorgde zijn land eigenhandig de zege. In de eerste helft schoot hij vanaf elf meter raak na een overtreding van Cristian Sapunaru.

Na rust zorgde Lewandowski met een rake kopbal voor 2-0 en even later - weer uit een strafschop - voor zijn derde van de avond. Lewandowski is al elf wedstrijden achter elkaar trefzeker voor Polen. Het enige dat de Roemenen nog terug deden, was de 3-1 van Bogdan Stancu na 72 minuten. Arek Milik viel vijf minuten eerder in.

Montenegro - Armenië 4-1
Met de wetenschap dat Denemarken eerder op de zaterdag al had gewonnen van Kazachstan, moest Montenegro winnen van Armenië om de tweede plek terug te pakken. Daar had de ploeg van bondscoach Ljubisa Tumbakovic weinig moeite mee. Al na twee minuten opende Fatos Beciraj de score.

Spits Stevan Jovetic verdubbelde nog voor rust de marge en zorgde in de tweede helft ook voor 3-0. De aanvaller van Internazionale, die afgelopen half jaar op huurbasis voor Sevilla actief was, schoot twee keer net buiten het zestienmetergebied raak. In de slotfase bekroonde Jovetic zijn sterke optreden door een hattrick te completeren. Smetje op de zege was de 4-1 van Ruslan Koryan. Door de zege heeft Montenegro net als Denemarken tien punten. De Montenegrijnen staan op doelsaldo tweede.

Kazachstan - Denemarken 1-3
Denemarken moest winnen van Kazachstan, om de kansen op WK-deelname niet verder te laten slinken. Toch liet de thuisploeg zich niet zomaar aan de kant zetten. Kazachstan kreeg kansen, maar deed zichzelf in de eerste helft de das om. Na klungelig verdedigen kon Jørgensen ongehinderd uithalen nadat Yussuf Poulsen een voorzet van Thomas Delaney miste.

Vlak voor rust werd het nog erger voor Kazachstan. Aanvoerder Bauyrzhan Islamkhan deelde een elleboogstoot uit aan de Deense middenvelder William Kvist en kon inrukken. Kvist bleef in de tweede helft in de kleedkamer achter. Ajacied Lasse Schöne nam zijn plaats in. Na vijftig minuten verdubbelde Christian Eriksen de marge. De middenvelder van Tottenham Hotspur benutte een strafschop na een overtreding in het zestienmetergebied.

Dolberg kwam na 67 minuten in het veld voor Poulsen. Kazachstan scoorde even later via Islambek Kuat, die - nadat hij de bal in buitenspelpositie ontving - raak schoot uit een snelle counter. Hiermee leek hij voor een spannende slotfase te zorgen, maar Dolberg maakte al snel 1-3 op aangeven van Martin Braithwaite. Voor Dolberg betekende het zijn eerste interlandgoal in drie duels voor Denemarken. Hij had er in totaal slechts 36 minuten voor nodig.