Groep E: IJsland en Albanië laten kans op kop liggen

IJsland heeft zichzelf in de WK-kwalificatiereeks een slechte dienst bewezen door op eigen veld met 4-2 ten onder te gaan. Ook Albanië beleefde een teleurstellende avond.

IJsland – Slovenië 2-4Ook IJsland liet de kans liggen Zwitserland minimaal voor een dag van de troon te stoten. Slovenië blies de hoop op kwalificatie voor het WK nieuw leven in door met drie punten terug te keren uit Reykjavik. Birkir Bjarnason en Heerenveen-goalgetter Alfred Finnbogason (foto) stelden nog wel orde op zaken namens IJsland na de Sloveense openingszet van FC Groningen-aanvaller Andraz Kirm.

Maar na de benutte strafschop van Valter Birsa nam Slovenië na rust via Bostjan Cesar en Rene Krhin afstand van IJsland. Ook Ajacied Kolbeinn Sigthórsson kon een nederlaag niet voorkomen.

Albanië – Noorwegen 1-1Valdet Rama zette Albanië kort voor rust op het spoor van een verrassende koppositie in Groep E. De hoop Zwitserland, dat zaterdag aantreedt tegen Cyprus, te kunnen aflossen groeide naarmate de wedstrijd vorderde. Maar het bleek de ploeg van bondscoach Giovanni de Biasi niet gegund.

De Italiaan zag hoe zijn ploeg vijf minuten voor tijd de zege toch uit handen gaf. Tom Høgli was verantwoordelijk voor de gelijkmaker voor Noorwegen dat door het gelijkspel op twee punten blijft van de nummer twee Albanië.

Zwitserland kan zaterdag met een zege op Cyprus goede zaken doen. Maar mochten de gasten in Genève voor een verrassing zorgen, dan is het verschil tussen de zes groepsgenoten beperkt tot maximaal vijf punten. Voor alle uitslagen, doelpuntenmakers en standen op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op onze pagina: WK-kwalificatie Europa.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.