Groep E: Engeland ruim langs San Marino, Zwitsers onderuit

Engeland heeft thuis geen fout gemaakt tegen San Marino, dat kansloos was in Londen. Slovenië versloeg Zwitserland, terwijl Litouwen in eigen huis te sterk was voor Estland.

Engeland - San Marino 5-0
Zonder veel indruk te maken heeft Engeland in eigen huis San Marino verslagen. Het duurde tot de 24ste minuut voordat de ploeg van bondscoach Roy Hodgson op voorsprong kwam op Wembley. Uit een hoekschop van James Milner kopte Phil Jagielka binnen, al had de verdediger van Everton daarbij het geluk dat keeper Aldo Simoncini struikelde over een ploeggenoot (foto midden).

De doelman van San Marino liet achttien minuten later zien ook ballen te kunnen tegenhouden, want met een geweldige redding voorkwam hij een treffer van Danny Welbeck. Een minuut later was het alsnog 2-0, door een benutte strafschop van Wayne Rooney. De aanvaller had de penalty zelf verdiend en maakte zijn 42ste treffer als international van Engeland. Alleen Jimmy Greaves (44), Gary Lineker (48) en Sir Bobby Charlton (49) scoorden vaker.

Vier minuten na rust maakte Welbeck het derde doelpunt van de avond, door van dichtbij binnen te tikken uit een voorzet van Alex Oxlade-Chamberlain. Na ruim een uur schoot de invaller van afstand via Adam Lallana binnen, maar die treffer werd - onterecht - afgekeurd vanwege buitenspel. Door goals van de jonge Andros Townsend en Alessandro Della Valle, die ongelukkig zijn eigen doelman passeerde, werd het alsnog 5-0.

Slovenië - Zwitserland 1-0
Net als San Marino heeft Zwitserland, afgelopen zomer nog een van de deelnemers tijdens het WK in Brazilië, na twee wedstrijden nul punten. Het uitduel met Slovenië ging verloren door een treffer van Milivoje Novakovic. De aanvaller benutte een klein kwartier voor tijd een strafschop, die werd veroorzaakt door Johan Djourou.

Litouwen - Estland 1-0
Saulius Mikoliunas besliste de Baltische derby tussen Litouwen en Estland in het voordeel van de thuisploeg. Een kwartier voor tijd zorgde hij voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Deivydas Matulevicius gaf de assist in Vilnius.

Engeland en Litouwen leiden de dans in Groep E na twee duels. Beide hebben de volle winst: zes punten. Estland en Slovenië hebben drie punten, terwijl Zwitserland en San Marino nog wachten op hun eerste punt.