Groep E: Engeland dendert door, droomdebuut Kane

Reacties

Engeland heeft zijn uitstekende vorm in de EK-kwalificatiereeks bevestigd met een eenvoudige thuisoverwinning op Litouwen. De Baltische bezoekers zagen Slovenië en Zwitserland drie punten uitlopen in de strijd om de plaatsen achter koploper Engeland. Premier League-revelatie Harry Kane beleefde een droomdebuut.

Groep E: Engeland dendert door, droomdebuut Kane

Engeland – Litouwen 4-0
Engeland verliet het WK van afgelopen zomer na de eerste ronde nog met de staart tussen de benen. The Three Lions pakten in Brazilië alleen een punt tegen Costa Rica (0-0). Sindsdien gaat het de ploeg van bondscoach Roy Hodgson echter voor de wind. De eerste vier kwalificatieduels in Groep E eindigden stuk voor stuk in een zege, net als de oefenduels met Noorwegen (1-0) en Schotland (1-3).

Litouwen werd vrijdag het volgende slachtoffer van de Engelse dadendrang. Wayne Rooney en Danny Welbeck eisten aanvankelijk de hoofdrollen voor zich op. Kane zag vanaf de bank dat Rooney na een uitstekende actie van Welbeck al na zes minuten raak kopte uit de rebound. Vlak voor rust zorgde Welbeck voor 2-0, Raheem Sterling tikte na de hervatting uit een voorzet van Rooney raak. In de 72ste minuut verving Kane zijn aanvoerder en kopte binnen 79 seconden de 4-0 op het scorebord.

Danny Welbeck wurmt zich voorbij SC Cambuur-linksback Vytautas Andriuskevicius, die in de 83ste minuut per brancard het veld verliet na een botsing met Raheem Sterling.
Danny Welbeck wurmt zich voorbij SC Cambuur-linksback Vytautas Andriuskevicius, die in de 83ste minuut per brancard het veld verliet na een botsing met Raheem Sterling.

De 21-jarige aanvaller deed bij zijn debuut voor Engeland daarmee wat hij al het gehele seizoen doet in het shirt van Tottenham Hotspur: scoren. Zijn bliksemgoal op Wembley was alweer zijn 35ste officiële treffer van het seizoen voor club en land. Voor Spurs staat zijn teller deze jaargang op 29 doelpunten, bovendien was hij ook al goed voor vijf doelpunten namens Jong Engeland.

Met name Rooney, die ook nog pal en laat raakte, laat zich sinds de uitschakeling op het WK nadrukkelijk gelden. De aanvaller van Manchester United scoorde sindsdien, inclusief vanavond, al zeven keer voor de Engelse nationale ploeg. Daardoor is hij topscorer aller tijden Sir Bobby Charlton (49) tot op twee goals genaderd. De 102-voudige international levert zo een flinke bijdrage aan de koppositie van Engeland, dat met zes punten meer dan Slovenië en Zwitserland afstevent op het EK in Frankrijk.

Slovenië – San Marino 6-0
Slovenië deed na de eerdere zeges op Zwitserland (1-0) en Litouwen (0-2) goede zaken door thuis met ruime cijfers van San Marino te winnen. In de eerste helft deed de ploeg van bondscoach Srecko Katanec het met één doelpunt van Josip Ilicic nog rustig aan, maar na rust kwamen daar goals van Kevin Kampl, Andraz Struna, Milivoje Novakovic, Dejan Lazarevic en Branko Ilic bij. Met evenveel punten als Zwitserland (negen) behoort de eerste EK-deelname sinds 2000 nog altijd tot de mogelijkheden.

Zwitserland – Estland 3-0
Zwitserland beleefde met nederlagen tegen Engeland (0-2) en Slovenië (1-0) een valse start, maar hoeft na de thuisoverwinning op Estland – de derde op rij – allerminst te wanhopen. De achtstefinalist van het WK van vorig zomer nam net als Slovenië drie punten afstand van Litouwen. Fabian Schär en Granit Xhaka zetten het Alpenland al in het eerste halfuur op het juiste spoor, Haris Seferovic verzorgde het slotakkoord. De mannen van bondscoach Vladimir Petkovic blijven daarmee in de race voor het EK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.