Groep D: Milik helpt Polen op weg naar stunt en primeur

Ajacied Arek Milik heeft Polen met een kopgoal op het goede spoor gezet tegen Duitsland voor het EK 2016. De wereldkampioen ging met 2-0 onderuit bij de buren, die voor het eerst wonnen van de grote rivaal.

Polen - Duitsland 2-0
Door tegen de regerend wereldkampioen wél te doen wat hem vorige maand tegen het waarschijnlijk slechtste land ter wereld níét lukte, heeft Ajacied Arek Milik meegeholpen aan een primeur voor Polen. In de wedstrijd die eindigde in 7-0 winst tegen Gibraltar kwam hij niet tot scoren, maar tegen Duitsland zette Milik Polen op 1-0. Uiteindelijk werd het zelfs 2-0, wat de eerste overwinning ooit van Polen op Duitsland betekende.

De ploeg van Joachim Löw zette daarmee de matige reeks sinds het behalen van die wereldtitel voort. Het oefenduel tegen Argentinië ging met 4-2 verloren en het eerste EK-kwalificatieduel met Schotland werd in eigen huis maar nipt gewonnen: 2-1. Ook in aanloop naar de burenruzie kende Löw de nodige problemen.

Met Sami Khedira, Mesut Özil, Marco Reus en Bastian Schweinsteiger moest de keuzeheer een paar middenvelders van grote klasse missen, terwijl ook verdediger Benedikt Höwedes en spits Mario Gomez niet inzetbaar waren. Mede door de vele blessures mocht Bayer Leverkusen-aanvaller Karim Bellarabi debuteren, en hij was vlak voor rust nota bene dicht bij de openingsgoal. Bellarabi plaatste een voorzet van Mario Götze met links echter net voorlangs.

Arek Milik klopt de uitkomende Manuel Neuer en kopt de 1-0 tegen de touwen. De Ajax-spits zette Polen daarmee op het goede spoor tegen de rivaal, het werd uiteindelijk 2-0.

Waar Polen – met Milik en vedette Robert Lewandowski voorin – voor rust nagenoeg niets liet zien, was het kort na de pauze ineens raak. Omdat doelman Manuel Neuer bij het uitkomen volledig mistastte, kon Milik met het hoofd simpel binnenkoppen: 1-0. Het betekende uiteraard het startsein voor een Duitse jacht op de gelijkmaker, maar die kwam er ondanks schoten van Lukas Podolski (lat) en Bellarabi niet. Door een goal van invaller Sebastian Mila ­– die inviel voor Milik ­– werd het ook nog 2-0.

Ierland - Gibraltar 7-0
Ierland deed tijdens het vorige EK pas voor de tweede keer in de historie mee aan het Europese eindtoernooi, maar ligt na twee duels in de kwalificatiereeks voor het EK 2016 op koers voor de derde deelname. Na de 2-1 winst bij Georgië in september legde de ploeg van Martin O'Neill zaterdag de semiprofs van Gibraltar over de knie: 7-0.

Na amper achttien minuten had good old Robbie Keane (foto, rechts) de Ieren met drie goals tegen het nietige Gibraltar allang en breed in veilige haven geloodst. Met die razendsnelle hattrick (3-0 was ook de ruststand) loste hij Marco van Basten af als maker van de snelste hattrick ooit in de EK-kwalificatie. De huidige assistent-trainer van AZ schoot in 1990 tegen Malta al na 23 minuten zijn derde tegen de touwen, maar is dat record nu dus kwijt aan de spits van Los Angeles Galaxy.

Gezien de furieuze openingsfase viel de ruststand wat tegen, maar dat maakten de Ieren na rust helemaal goed. In de 57ste minuut stond het via twee goals van James McClean, eentje van Wes Hoolahan en een bizarre eigen goal van Gibraltar-keeper Jordan Perez 7-0. Net als Keane mocht de onfortuinlijke doelman na een uur spelen vervolgens naar de kant, waarna diens vervanger Jamie Robba zijn doel schoon hield.

Schotland - Georgië 1-0
Schotland had wereldkampioen Duitsland in de openingswedstrijd (2-1 nederlaag in Dortmund) al prima partij geboden en beloonde zichzelf in het thuisduel met Georgië nu ook met drie punten.

Na een klein halfuur kwamen de Schotten via een schot van Shaun Maloney, door verdediger Akaki Khubutia ongelukkig in eigen doel gewerkt, op voorsprong. Mede omdat de bezoekers er ook na rust geen enkele keer in slaagden om de Schotse keeper David Marshall te testen, trok Schotland de overwinning over de streep.

Ierland en Polen gaan met zes punten uit twee duels nu aan kop van Groep D, gevolgd door Schotland en Duitsland, die allebei drie punten hebben verzameld. Georgië en Gibraltar zijn ook na twee wedstrijden nog puntloos.