Groep D: Ierland verrast Duitsland, Schotland uitgeschakeld

Polen heeft dankzij twee treffers van Robert Lewandowski een einde gemaakt aan de EK-droom van Schotland (2-2). Elders in Groep D wist Ierland koploper Duitsland met 1-0 te verrassen, waardoor de beslissingen in deze poule op de slotdag vallen.

Ierland - Duitsland 1-0
Shane Long (foto) heeft de EK-droom van Ierland weer een stuk dichterbij gebracht. De Southampton-spits reageerde attent op een doeltrap en bezorgde de Ieren in de zeventigste minuut de leiding met een knal in de verre hoek.

Tot dan toe beleefde Manuel Neuer een uiterst rustige avond onder de Duitse lat. De ploeg van bondscoach Joachim Löw was zoals gebruikelijk zeer dominant en kwam zelden in gevaar.

Die Mannschaft kreeg onder meer via Thomas Müller en Mesut Özil goede mogelijkheden, maar doelman Shay Given hield zijn doel schoon. De eerste keus van bondscoach Martin O'Neill moest vlak voor rust zijn vertrouwde stek onder de lat verlaten vanwege een knieblessure.

Ook invaller Darren Randolph bleek een ware sta-in-de-weg voor de Duitsers. De sluitpost, die de assist gaf bij de goal van Long, bleek een uitstekende vervanger.

Schotland - Polen 2-2
Schotland had op het eigen Hampden Park de ondankbare taak Robert Lewandowski van scoren af te houden. De thuisploeg slaagde daar slechts twee minuten in. De Bayern München-spits, die in zijn vier laatste officiële wedstrijden liefst twaalf keer doel trof, sloeg in de derde minuut toe. Na een afgemeten pass van Arek Milik verschalkte de veelvraat doelman David Marschall met een schot in de korte hoek.

Er lijkt geen maat te staan op Robert Lewandowski. De spits maakte tegen Schotland zijn 24ste goal van het nog altijd prille seizoen.

De Schotten lieten zich niet uit het veld slaan door de treffer van de Poolse doelpuntenmachine. Nog voor rust bracht Matt Ritchie de thuisploeg terug in de wedstrijd. De buitenspeler liet zijn gouden linker spreken en liet doelman Lukasz Fabianski kansloos met een fraai afstandsschot in de bovenhoek.

Ritchie, in het dagelijks leven voetballer van Premier League-promovendus Bournemouth, fungeerde als aangever bij de tweede treffer van Schotse makelij. Steven Fletcher promoveerde een pass van Ritchie tot doelpunt door de bal met zijn linker in de hoek te krullen.

De zege leek niet meer in gevaar te komen, maar dat was buiten Lewandowski gerekend. De honger van de frontman bleek nog niet gestild en de topschutter sloeg in de absolute slotseconden wederom toe. Door het 2-2 gelijkspel moet Schotland een definitieve streep door de EK-droom zetten.

Polen krijgt in de laatste speelronde, die zondag wordt afgewerkt, bezoek van Ierland. Beide hebben nu achttien punten, één minder dan koploper Duitsland.

Georgië - Gibraltar 4-0
Georgië, dat zich al niet meer kon kwalificeren voor het EK in Frankrijk, nam het in eigen huis op tegen de zwakke broeder van Groep D. Gibraltar stond na acht wedstrijden stijf onderaan met nul punten. Het doelsaldo van -44 beloofde eveneens weinig goeds voor de uitploeg.

Na een povere openingsfase leek een nieuwe oorwassing in de maak. Dankzij twee doelpunten van Mate Vadsadze en een treffer van Tornike Okriashvili ging Georgië met een 3-0 voorsprong rusten. Gibraltar wist de schade in de tweede helft lange tijd te beperken. Vitesse-middenvelder Qazaishvili zorgde in de 87ste minuut voor het slotakkoord door met een stuiterend schot door het midden voor de vierde treffer te zorgen. Ook Vitessenaar Guram Kashia stond negentig minuten binnen de lijn.