Groep D: Duitsland brengt Schotland in de problemen

Reacties

Met nog twee speelronden te gaan lijkt de strijd om de EK-tickets zich in Groep D toe te spitsen op drie landen. Want waar Polen en Ierland maandagavond wonnen, liep Schotland drie dagen na de 1-0 nederlaag bij Georgië opnieuw averij op tegen Duitsland.

Groep D: Duitsland brengt Schotland in de problemen

Schotland – Duitsland 2-3
Schotland had voorafgaand aan de kwalificatieduels van september nog een voorsprong van twee punten op Ierland, maar lijkt de eerste EK-deelname sinds 1996 nu wel te kunnen vergeten. Tegen Duitsland kwam de ploeg van bondscoach Gordon Strachan voor rust weliswaar twee keer knap terug van een achterstand, maar een doelpunt van Ilkay Gündogan bleek de knock-out.

De 2-3 van Gündogan, die op aangeven van Thomas Müller via de binnenkant van de paal raak schoot, stond symbool voor het voetbal dat het elftal van bondscoach Joachim Löw op Hampden Park bij vlagen etaleerde. Met soepele combinaties vond Die Mannschaft regelmatig gaten in de Schotse defensie. In de eerste helft had Müller daardoor al twee keer het net gevonden.

Thomas Müller is op weg naar de 0-1. Zijn schot zou via het been van Russell Martin in het Duitse doel belanden.
Thomas Müller is op weg naar de 0-1. Zijn schot zou via het been van Russell Martin in het Duitse doel belanden.

Opmerkelijk genoeg stond de manier waarop het goudhaantje van Bayern München scoorde in schril contrast met het soepele combinatievoetbal. Na achttien minuten was zijn van richting veranderde schot te machtig voor doelman David Marshall, een kwartier later belandde zijn kopbal na een schot van Emre Can via de binnenkant van de paal, opnieuw enigszins gelukkig, achter de lijn.

Onder toeziend oog van scheidsrechter Björn Kuipers liet Schotland echter niet zomaar over zich heen lopen. Tien minuten na de 0-1 stond het gelijk doordat Manuel Neuer in de fout ging bij een vrije trap van Shaun Maloney. De bal belandde via Mats Hummels in het Duitse doel. Op de fraaie doeltreffende volley van James McArthur, vlak voor rust, was weinig af te dingen.

Polen – Gibraltar 8-1
Ondanks dat dappere verzet is de kans klein dat Schotland volgend jaar is terug te zien op het EK. Drie dagen na de 3-1 nederlaag bij koploper Duitsland vergrootte Polen het gat met de nummer vier tot zes punten door thuis met grote cijfers van Gibraltar te winnen. Kamil Grosicki, Robert Lewandowski en Arek Milik maakten elk twee treffers, Jakub Blaszczykowski en Bartosz Kapustka één.

Robert Lewandowski kan in de laatste twee EK-kwalificatieduels een gooi doen naar het record van David Healy.
Robert Lewandowski kan in de laatste twee EK-kwalificatieduels een gooi doen naar het record van David Healy.

Voordat Jake Gosling in de 87ste minuut nog een eretreffer maakte, had Lewandowski zijn leidende positie op de topscorerslijst al verstevigd. Met tien goals staat de spits van Bayern München twee goals voor op zijn voornaamste concurrent, clubgenoot Thomas Müller. Bovendien kwam het all time-record van David Healy in zicht. De Noord-Ierse aanvaller scoorde in aanloop naar het EK 2008 dertien keer.  

Ierland – Georgië 1-0
In het spoor van Duitsland en Polen nam ook Ierland uitgerekend tegen Georgië, de ploeg die Schotland zaterdag nog zoveel pijn deed, afstand van de Schotten. De ploeg van bondscoach Martin O'Neill verstevigde de derde plaats dankzij Jonathan Walters, die na een prachtige solo van Jeffrey Hendrick in de 69ste minuut van dichtbij de ban brak.

The Green Army mag daarmee in ieder geval hopen op een plek in de play-offs, al is het programma in de laatste twee duels zwaar. Op 8 oktober staat het thuisduel met Duitsland gepland, drie dagen later wacht het bezoek aan Polen. Schotland moet door het betere onderlinge resultaat vier punten goedmaken in de duels met Polen (thuis) en Gibraltar (uit).

Stand Groep D
Duitsland 8-19
Polen 8-17
Ierland 8-15
Schotland 8-11
Georgië 8-6
Gibraltar 8-0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.