Groep D: Duitse monsterzege, Milik wijst Polen de weg

Polen heeft dankzij Arek Milik de volgende stap gezet op weg naar het EK. Ierland dreigt de eindronde van volgend jaar in Frankrijk te kunnen vergeten na het gelijkspel tegen Schotland. Duitsland kwam na rust op stoom tegen Gibraltar.

Gibraltar – Duitsland 0-7
'We willen een mooie afsluiting van het seizoen. In deze laatste wedstrijd moeten plezier hebben en waar mogelijk ook veel doelpunten maken', had Duitse bondscoach Joachim Löw vooraf gezegd. Maar zijn ploeg had tegen het nietige Gibraltar moeite die inzet waar te maken.

Dat was ook de verdienste van Jordan Perez. De doelman van Gibraltar was de grote man in de eerste helft in Faro. In de tiende minuut had hij zijn mooiste moment door een strafschop van Bastian Schweinsteiger te stoppen. Perez kreeg echter niet altijd de hulp van zijn defensie. Een fout van Ryan Casciaro was de inleiding van de 0-1 van André Schürrle.

In de tweede helft deed Duitsland wel wat het aan zijn stand verplicht was. Via Max Kruse (2x), Ilkay Gündogan, Karim Bellarabi, André Schürrle (2x) liep de wereldkampioen naar een eclatante overwinning.

Polen – Georgië 4-0
Polen heeft de koppositie in Groep D bevestigd. Het ging ten koste van Georgië, maar het kostte de thuisploeg de nodige moeite om het verschil tot uitdrukking te brengen in de score. Pas na ruim een uur brak Arek Milik de ban, waar met name Kamiel Grosicki en Robert Lewandowski in de eerste helft hadden verzuimd de kansen te benutten.

De fraaie treffer van de Ajacied bleek beslissend tegen Georgië, waar Vitesse-verdediger Guram Kashia kort na rust nog een mooie kans had laten liggen om met het hoofd de score te openen. Polen, dat halverwege de kwalificatiereeks de meest productieve ploeg was, ontsnapte in de slotfase aan de gelijkmaker. Het schot van Giorgi Navaloski spatte uiteen op de lat. De laatste minuten zorgde Lewandowski met een hattrick in vier minuten tijd alsnog voor de mooie uitslag. Milik was daarbij twee keer de aangever.

Ierland – Schotland 1-1
Ierland had een overwinning op Schotland nodig om zijn kansen op kwalificatie voor het EK in eigen hand te houden. De ploeg van bondscoach Martin O'Neill lag na de eerste helft op koers voor het gewenste resultaat, maar de verdiende openingstreffer was wel een cadeautje.

Jonathan Walters brak in de 38ste minuut de ban in Dublin door na een redding van de Schotse keeper David Marshall de bal alsnog in het vijandelijke doel te werken. Maar de aanvaller deed dat vanuit buitenspelpositie, iets dat de Italiaanse arbitrage was ontgaan.

Schotland stelde in de tweede helft snel orde op zaken. Shaun Maloney, die de eerste wedstrijd tegen Ierland had beslist (1-0), tekende met een fortuinlijke treffer voor de 1-1. Zijn schot via de rug van John O'Shea was onhoudbaar voor de Ierse keeper Shay Given. Het bleek ondanks verwoede pogingen van beide landen ook het laatste doelpunt op het scorebord.

Door de resultaten in Warschau, Dublin en Faro blijft Polen koploper in Groep D met veertien punten, drie meer dan Schotland. Duitsland kwam met de zege op Gibraltar op dertien punten en daarmee op de tweede plaats. Ierland is met negen punten vierde.